май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

След 25 операции на краката, пилот се завръща зад волана на състезателен болид

Американецът Хуан Мануел Кореа ще се завърне зад волана на състезателен автомобил през настоящата кампания, след като преживя 25 операция на своите крака през последните 17 месеца.

Американецът пострада много тежко по време на жестоката катастрофа във Формула 2 на белгийската писта „Спа“ през 2019-а година. Тогава той се вряза с пълна скорост в почти спрелия автомобил на Антоан Юбер, което доведе до смъртта на младия французин и много тежкото състояние на Кореа. Неговите крака бяха толкова зле потрошени след инцидента, че дори бе разглеждана възможността те да бъдат ампутирани, но американецът отхвърли тази възможност и вместо това реши да се бори.

Така, въпреки прогнозите на докторите, че ще са му нужни поне 2.5 години докато отново седне зад волана на състезателен автомобил, Кореа обяви по-рано днес, че през 2021-а година ще се състезава във Формула 3 с тима на ART GP.

“Първо искам да кажа, колко се радвам да се върна, след това, което преживях. Благодарен съм на ART Grand Prix, вярата им в мене наистина означава много. Формула 3 ще е само първата стъпка в моето завръщане, мечтата ми все още е да стигна до Формула 1. Не съм карал състезателен болид от близо година и половина и имам много какво да уча, но съм мотивиран. Нямам големи очаквания за този сезон, ще дам всичко от себе си, а това, че ще правя това, което обичам е победа само по себе си“, заяви Кореа.

Роденият в Еквадор, но състезаващ се с американски лиценз Кореа вече има опит в шампионата Формула 3, когато той бе известен като GP3. През 2017 и 2018 той записа общо 42 точки в 25 състезания. Във Формула 2 през 2019-а той записа 36 точки и два подиума в общо 16 състезания преди кариерата му да бъде прекъсната с ужасяващия инцидент на „Спа“.

Сезон 2021 във Формула 3 ще стартира на пистата „Каталуния“ край Барселона по време на уикенда за Гран При на Испания във Формула 1 между 7 и 9 май, след което ще посети още и „Пол Рикард“, „Ред Бул Ринг“, „Хунгароринг“, „Спа“ и „Зандвоорт“ преди шампионатът за завърши на „Пистата на Америките“ в Остин, Тексас по време на Гран При на САЩ между 22 и 24 октомври. На всяко едно от трасетата ще се проведат по 3 състезания, което прави общо 21-о през годината.

Източник: sportal.bg