юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Сняг и непредвидими условия по време на опознаването на рали Монца

7897979

Вчера официално приключи и последния ден от опознаването на рали „Монца“. По предвидените за събота етапи имаше доста сериозен слой сняг, а по самата писта също валеше доста сериозно. Това допълнително се очаква да затрудни работата на екипажите през целия уикенд. Не е сигурно дали ще се запазят тези условия до събота, но едно е сигурно, че ще има валежи от дъжд и сняг почти през целия уикенд.

Още в петък се очаква да вали „нещо“, като синоптиците на отборите не могат да предвидят дали това ще е сняг или дъжд. По същия начин те нямат сигурни данни за това колко по-топло ще бъде времето за съботните изключително ключови отсечки от ралито.

Именно според прогнозите за събота, се очаква затопляне, което най-вероятно ще дойде за следобедните минавания.

„Не мисля, че ще има нещо в четвъртък – коментира Себастиен Ожие пред изданието DirtFish. – В петък обаче се очакват сериозни валежи, но не знаем дали ще бъдат от дъжд или сняг. Още не е ясно, но със сигурност може да има сняг горе в планината.

„Според последната прогноза в събота по обед времето ще се затопли, но нямаме яснота колко вода ще има по отсечките, колко от снегът ще бъде разтопен и дали ще има киша. Невъзможно е да бъдат предвидени условията.“

Именно тази невъзможност за предвиждане ще превърне изборът на гуми в изключително трудна задача. За щастие от ФИА разрешиха на Pirelli и Michelin да вземат с тях зимни гуми без шипове, като допълнително развързаха правилата относно разрешения брой гуми и видове които могат да се използват в едно състезание.

Източник: bgrallyhd.com