май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Стартира новата ера в световния рали шампионат, представиха хибридите

Световният рали шампионат на ФИА за 2022 г. стартира снощи в Австрия. В прочутия Хангар 7 в Залцбург бяха показани новата генерация автомобили от Rally1 на WRC на трите производителя. Тези коли само след пет дни ще стартират в първия кръг от шампионата – рали Монте-Карло от 20 до 23 януари.
На церемонията присъства новият президент на ФИА Мохамед Бин Сулайем, кактто и екипите на шампиони от Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport и M-Sport Ford. Трите тима показаха своите изцяло нови автомобили, с новите цветови схеми, които ще се състезават в 13 кръга на четири континента.

Сред пилотите бяха вицешампионът за 2021 г. Елфин Евънс, съотборникът му от Toyota Кале Рованпера, който стана най-младият победител в историята на WRC, Тиери Нювил и От Танак от Hyundai. Там бяха Крейг Брийн и Адриан Фурмо от обновения екип на M-Sport Ford.

През 50-ия сезон на WRC ще има изцяло нови коли. Те са с плъг-ин хибридно задвижване, построени около модернизирано шаси на защитни клетки, 100% без изкопаеми горива и устойчиви енергийни доставки са ключови за ангажимента на спорта към по-екологично бъдеще.

Новите хибриди съчетават електрически двигател със 100 кВт, заедно с доказалия се 1.6-литров бензинов двигател с турбокомпресор, който задвижва автомобилите от най-висок клас на спорта от 2011 г. насам. Този пакет ще даде производителност от над 500 конски сили, а същевременно намалява вредните емисии. Така спортът става по-екологичен.

Toyota GR Yaris Rally1

Hyundai i20 N Rally1

Ford Puma Rally1