май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Съвместно участие на жени и хора с увреждания в Рали Челопеч-Копривщица

Този уикенд в Челопеч се проведе първото комбинирано автомобилно състезание за жени и хора с увреждания. Община Челопеч, начело с кмета на града Алекси Кесяков, винаги са работили за разширяване на спортната и културна програма в района. Съвсем близо до града има направено трасе за автокрос и раликрос, а в пределите на парк Корминеш е построен скромен амфитеатър, който вече беше домакин на няколко рок фестивала и други културни прояви.

 

Именно паркинга пред амфитеатъра стана „арена“ за най-новата автомобилна проява в града – рали Челопеч-Копривщица 2020. Освен, че такава надпревара се провежда за първи път в региона, тя е и първа по рода си. В нея стартираха участничките в дамско рали, заедно с тези в състезание на хора с увреждания.

Организаторите са Автомобилна федерация на България, автомобилен спортен клуб Диамо, с подкрепата на Общините Челопеч и Копривщица.

Състезателите трябваше да преминат през няколко испитания за класиране. Те включваха 3 схеми за майсторско управление и рали отсечка по Пътна книга. Доста от участниците се затрудниха именно на „рали отсечката“, понеже за първи път преминаваха през такъв елемент в своите състезания.

Много малко бяха екипажите от района на Челопеч и Средногорието, но организаторите обявиха, че ще направят това състезание традиционно и 2021 г. то ще има вече доста по-голяма популярност.

 

На старт застанаха 27 екипажа. Само 8 от тях се състезаваха в дамското рали. Те бяха рапределени в два класа – Мини и Макси, според кубатурата на автомобилите. За разлика от „строго“ женските състезания, в Челопеч се допускаше на навигатора да бъде мъж.

Победителки в клас МИНИ са:

 1. Констанца Томова – Моника Илиева с Фиат сейченто
 2. Катя Илиева – Ния Павлова с Рено клио
 3. Даниела Иванова – Силвия Вакалина с Фиат 500

Даниела Иванова е най-младият шофьор между участниците. Тя има документ за правоуправление на автомобил едва от 4 месеца.

Победителки в клас МАКСИ са:

 1. Лия Стоянова – Петър Томов с Тойота селика
 2. Недялка Христова – Мирослава Миленкова с Фиат браво
 3. Ралица Иванова – Маги Влаева с Пежо 306

От години в България се провеждат автомобилни състезания за хора с увреждания. Те са неизменна част от календара на автомобилната федерация. Единствената разлика в Челопеч беше, че надпреварата включваше освен задължителните изпитания по майсторско управление и ходене по Пътна книга до Копривщица.

И хората с увреждания бяха разделени в два класа, но по начина на управление на автомобилите, а не по тяхната кубатура.

Победители в класа на автомобили с ръчно управление станаха:

 1. Антон Бъчваров – Величка Бъчварова с Пежо 407
 2. Сергей Сергеев – Кирил Иванов с Крайслер вояджер
 3. Радослав Ковачки – Йорданка Велева с Фолксваген пасат

Победители в класа на автомобили със стандартно управление станаха:

 1. Кристиан Костуров – Цветелина Карачева с Опел астра
 2. Георги Караджов със Субару
 3. Митко Пирянков – Стоян Мишев с Ауди

Специална награда получиха Стефка Костова и Александра Котева, които бяха единственият дамски екипаж между хората с увреждания.