юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

С мотокрос в Бобошево се закрива сезон 2020 в България

След 27 години начело на БФ по мотоциклетизъм, Богдан Николов се оттегля като председател. Това обяви той лично днес, на пресконференция за предстоящия мотокрос в Бобошево.

Сезон 2020 е на път да завърши официално, както повелява традицията, с 64-тото издание на традиционния мотокрос в град Бобошево 2020. Досега от състезанието са минали 63 издания и всяко от тях има своята огромна роля и място в българската мотоциклетна история.

Бобошево №64 се явява логичния завършек на един доста кратък и труден, но изпълнен с много емоции мотокрос сезон. На практика, много състезатели именно в Бобошево дават началото на своята зимна почивка, започват тренировки в нов клас с нови мотоциклети. Не на последно място се борят за традиционната награда за победителите която е под формата на дамаджана бобошевско вино.

Без съмнение периодът, в който бе направена организацията на състезанието е един от най-трудните в неговата дългогодишна история. Ентусиазмът на Община Бобошево и почитателите на мотокроса в региона заслужава уважение дори и при тази неблагоприятна среда за спорта като цяло в момента.

През последните години Община Бобошево вложи много усилия за да подобри условията за състезателите които ще премерят сили в неделния ден.

Бяха направени не-малко модификации по състезателното трасе, като през годините единствено незаменимо остава „червеното изкачване“. „Червеното изкачване“ или „червения баир“, както е известен този елемент в мотокрос фолклора е една малка, но важна част в конфигурацията на трасето. То е предимно песъчливо, с тенденция за сериозно изкопаване в течение на състезателния уикенд, което го класифицира като трудно и изморително.

Както винаги, в Бобошево ще видим много мотоциклетни призьори които са дали своя принос за развитието на спорта. Някой като участници, други като гости и това е част от магията на Гран при Бобошево. Събирането на различните поколения, обмена на истории, съвети и спомени са основна част от това неповторимо събитие.

На пресконференцията присъства и един от участниците от Бобошево – Милан Веселинов. Той ще направи дебют в мотокроса и заяви, че не се притеснява от елитната конкуренция.

Милан се е подготвил добре. Той тренира на другото трасе в Бобошево. на пресконференцията присъства и Станко Боянов, който е бобошевски зет. За него това състезание е много важно, но за съжаление той няма да може да да даде всичко от себе си. Преди две седмици в Севлиево падна и получи контузия. Затова не е тренирал пълноценно и за първи път ще кара на тренировките в събота.

Програмата за уикенда не изневерява на традицията и включва по две тренировки в съботния ден, квалификация и по два манша в неделя, като официалното откриване на състезанието е в 10:15.

Председателят на БФМ Богдан Николов заяви че това е последната му пресконференция на която присъства. Николов е в оставка, но обяви, че тя не е заради здравословни причини. Причините са, че един скъп спорт не може да се поддържа със заеми и заради това се оттегля. От няколко години той чака помощ от държавата, залага собствено имущество, моли се на приятели и познати за пари. Всичко в името на мотоспорт. Очевидно вече му е омръзнало след 27 години да се бори.

Кой ще е новият председател и новото ръководство ще се реши на 19 ноември.