юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

С рали-спринт „Пещера“ започва сезонът по автомобилен спорт в България

7897979

Започва се! Само след 10 дни началото на активния сезон в автомобилния спорт ще бъде даден  с рали-спринт „Пещера“. Надпреварата ще бъде на 18 април, а вечерта преди това ще бъде церемониалният старт.

За осма поредна година първенство по рали-спринт на България все повече набира скорост. Разбира се, имаше години, в които първенството едва оцеля. Но миналата година шампионатът завърши в Ихтиман, а сега започва наблизо – в Пещера след 10 дни.

Основен мотор на състезанието е неговият директор инж. Емил Захариев, който и миналата година се справи отлично в Ихтиман. Сега амбициите на Емо и неговия екип са още по-големи. Гонят се европейски стандарти. Не малък дял имат и ентусиастите от възродения АСК „Пещера“.

Като град Пещера има сериозни традиции в автомобилния спорт. И много добри състезатели. Достатъчно е да споменем, че от там е един от най-добрите ни пистари Георги Петърнейчев – многократен шампион на България. По трасето над града минаваше пловдивското рали „Хеброс“. Там имаше рали от тогавашната „подготвителна група“, наречено Бесапара. По-късно, благодарение на покойния Георги Николчев ралито бе преименувано на „Транспортен глас“.

Естествено, градът стана популярен в автомобилния с порт с изключителното планинско състезание от Пещера до курорта Св. Константин.

Трасето в неделя, 18 април е много динамично, с обща дължина 97,16 км. От тях състезателни са 48,26 км, а преход – 48,9 км Или 49,67%. Етапите са:

СЕ1 Пещера – 12,06 км, старт 10.15 ч.

СЕ2 Св. Константин – 12,07 км, старт 10.40 ч.

СЕ3 Пещера 2 – 12,06 км, старт 12,30 ч.

СЕ4  Св. Константин 2 – 12,07 км, старт 12.55

Награждаването е в 14.30 ч.

Състезанието ще се състои без публика и при строги епидемични мерки за сигурност.

За да бъдем обаче точни, в същия уикенд „отварят портите“ още две автомобилни състезания. Едното е Велинград 4х4, а другото първия кръг от драг-рейсинг шампионата на познатото място – Кондофрей.