юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Таланти, изгрели в CEV Repsol шампионата готови да блеснат в MotoGP

7897979

Стройната програма за откриване на млади таланти в мотоциклетизма, се разраства р различни регионални шампионат. Един от най старите и вече последна стъпка към падока на MotoGP са сериите FIM CEV Repsol. Всяка година от там идват много млади пилоти, които влизат в световния шампионат. Повечето от тях подписват договори с екипи от  Moto3.

През 2021 г. отново доста нови имена се преместват на сцената на Гран при, след като вече са постигнали невероятни успех във FIM CEV Repsol. Както вече казахме, FIM CEV Repsol е най-утвърдената и утъпкана пътека по пътя към MotoGP. През 2021 г. ще се постави нов рекорд. Шест нови лица се присъединяват към падока на MotoGP.

В Moto3 има пет нови лица, които се присъединяват към битката от юношеското първенство на ФИМ в Moto3.

През 2020 г. в тази надпревара световен шампион за младежи стана Изан Гевара. Той продължава с Aspar Moto3, но в световния шампионат. Подгласникът му Хавиер Артигас се присъединява към Leopard Racing.  Педро Акоста, който беше трети, идва пък в елитния тим Red Bull KTM Ajo в Moto3 за 2021 г., като замества Раул Фернандес. Самият Фернандес, световен шампион в Moto3 на ФИМ за 2018 г., преминава в Moto2.

Лоренцо Фелон и Адриан Фернандес също правят скок към световното първенство Moto3. Първият се присъединява към SIC58 Squadra Corse, а вторият към Sterilgarda Max Racing. Това означава, че невероятните 96% от стартовата решетка на Moto3 през 2021 г. е със състезатели, които са карали във FIM CEV Repsol.

В Moto2 има по-впечатляващи цифри. Европейският шампион за 2020 г. в Moto2 Яри Монтела излиза на пистата като официален пилот на Speed ​​Up Racing в Moto2 ™ за 2021 г. След впечатляващ сезон миналата година във FIM CEV Repsol, ходът е заслужен. Той вдига процента на състезателите в средния клас, които са преминали през FIM CEV Repsol до впечатляващите 83%.

Статистиката продължава и във висшия клас. Тази година 63% от стартовата решетка на MotoGP, се включват пилоти, които са се състезавали във FIM CEV Repsol по пътя си към върха. Това показва не само, че минават по пътя към Moto3, но и че нивото им е такова, та след това те си проправят трасе и нагоре, към MotoGP, като печелят подиуми,  победи и титли във висшия клас.

Източник MotoGP