май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Тест: Peugeot 308 се развива технологично

Покрай толкова електрически автомобили, plug-in и меки хибриди, забравихме за стария и верен дизел. Той, като и бензиновият ДВГ, също могат достойно да претендират за екологичност и икономичност. Особено ако са монтирани на Peugeot 308.

Точно този модел на Френския лъв е един от най-награждаваните. 308 стана Автомобил на годината при лансирането си, а после получи още 43 награди. Неслучайно от модела са произведени и продадени над 1.5 милиона автомобила в целия свят.

Колкото и да е странно 308 не лежи на стара слава.

Колата се развива, защото в компактния сегмент конкуренцията е жестока и непрекъснато бъкат новости. Затова и всеки автомобил се усъвършенства технологично. Така че, пазарен хит като 308 не може да си позволи изоставане дори „на сантиметър“, а се развива. Последната версия на 308 и то с дизелов мотор, имахме удоволствие да тестваме.

Уверихме се, че новият Peugeot 308 с четирицилнидров 1,5 л BlueHDi 130 двигател автоматична трансмисия EAT8 е израснал технологично. За двигателя от последно поколение и икономичността му няма да говорим. Знае се, че хем е пестелив,  хем екологичен, хем мощен.

Ще говорим за другите новости на „синята светкавица“ 308  и то в годината, когато марката чества своята 210-годишнина.  Като споменахме трислойното синьо,  то това е една от новостите цвят “vertigo blue”. Но както казват старите шофьори обаче, цвят кола не кара.

Затова трябва да добавим и новите алуминиеви джанти.  В интериора, таблото е оборудвано със 100% дигитален PEUGEOT i-Cockpit, както и централен капацитивен екран с гланцово покритие.

Не ще и съмнение, че 308 е сред най-добрите в C сегмента по отношение на динамиката и съотношението комфорт/пътно поведение.

Това го пробвахме като „тренировъчно“ качване към Делвино по трасето на планинско Благоевград. Освен това 308 предлага обширна гама от системи в помощ на водача, характерни за по-високите сегменти.  Освен това колата въвежда нова структура на гамата с 3 нива на оборудване, като всяко от тях е с пакет допълнително оборудване.

Много добре стоят опционалните 16-инчови джанти ZYRCON, които имат ефект „диамант“. Най-високите нива на оборудване имат достъп до опцията Black pack, която дава възможност да се сменят по-голямата част от хромираните детайли с черен гланц. Това са: предна решетка и предно лого на лъва, контура на мигачите и фаровете за мъгла, лайсните на страничните стъкла, 18-цолови алуминиеви джанти с ефект „диамант“ в Sapphire Black или лак Black Mist,  рейки на покрива за комби версията.

В последните години Peugeot се слави с автомобили, в които неразделна част от удоволствието от шофирането, е запазената марка – дигитален PEUGEOT i-Cockpit.

В центъра му е 10-инчов дигитален панел с висока резолюция. Този инструментален панел включва последните графични разработки от новите модели на Peugeot  208 и  2008, които първи се сдобиха с него. Централният сензорен и капацитивен екран включва гланцово покритие следвайки примера на последното поколение смартфони.

Cвързването на смартфона с автомобила е важно за много клиенти. 308 ползва функцията Mirror Screen, която позволява дублиране на екрана на смартфона на сензорния екран на автомобила. Наистина свързването с нашите телефони стана много лесно, което не може да се каже за други коли в сегмента.

Това triple play предложение (в зависимост от версията) e съвместимо с протоколите Mirrorlink, Android Auto и Apple Carplay. 3D навигацията включва гласово управление, интуитивно и свързано с TomTom Traffic. То се оптимизира спрямо пътната обстановка в реално време. Предупреждението за опасни зони е включено безплатно. Това е особено досадно, ако водачът реши да понастъпи газта и да превиши скоростта.  Колата предупреждава, че вършиш щуротии.

Новият Peugeot 308 включва пълна гама системи в помощ на водача от най-ново поколение, характерни за високите сегменти.

Адаптивният автопилот е с функция Stop & Go при автоматичната скоростна кутия, като има регулируема настройка за дистанция между автомобилите. При механичната трансмисия функция е 30 км/ч. Към това можем да добавим последно поколение  автоматична спирачка за безопасност. Тя засича пешеходци и колоездачи през деня и нощта, при скорост от 5 км/ч до 140 км/ч и прави предупреждение за риск от сблъсък.

Друга система предупреждава при неволно пресичане на пътната маркировка с корекция при скорост над 65 км/ч. Има и предупреждение за бдителността на водача, при дълго шофиране и скорост над 65 км/ч, като анализира всяко макар и незначително мръдване на волана.

Системата Visiopark с 180° камера за обратно виждане и функция Park Assist също улеснява водача. Та проследява свободните паркоместа и поема волана вместо водача при маневриране. Друга сериозна придобивка са автоматичните адаптивни дълги светлини.

Разбира се, не е забравено разширеното познаване на пътните знаци, където вече има и знак STOP, а също забрана за вход. Системата за активно следене на мъртвата зона е налична при скорост над 12 км/ч.

С всичко изброено дотук можем сериозно да кажем,  че удоволствието от шофирането на 308 е станало по-голямо. Пък и дизелите и бензиновите агрегати са с CO2 емисии от 95 г/км. Стандартизирани са според протокола WLTP в съответствие с регулациите Euro 6. Подобренията по автомобила ще съвременните технологични щения на клиентите. А те ще присъстват със сигурност по-развити в следващото поколение на 308.  Естествено, когато започне да се произвежда в завода на PSA в Сошо, Франция.