февруари 29, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Трима бивши пилоти във Ф1 са в състава на Peugeot за “24-часа на Льо Ман”

Френският автомобилен гигант Peugeot обяви своите пилоти за завръщането си в Световния шампионат за издръжливост (WEC), както и в „24-те часа на Льо Ман“.

Сред шестте имена, които бяха обявени днес личат тези на Жан-Ерик Верн, Пол ди Реста и Кевин Магнусен, които имат опит във Формула 1 през последните 10 години. Освен тях, зад волана на автомобила на французите ще седнат още и победителят в „24 часа на Льо Ман“ с Audi през 2013-а Лойк Дювал, Густаво Менезес и Микел Йенсен. Резервен пилот на френския тим ще бъде Джеймс Роситър, които през първото десетилетие на 21 век бе тестови пилот на тима на Хонда във Формула 1. От Peugeot не обявиха как точно ще бъдат разпределени пилотите в двата им автомобила.

За последно френският производител участва във френската класика през 2011-а година, когато след един титаничен дуел с Audi от старта до финала, немският производител триумфира с преднина от 15 секунди. Той достигна до успеха, въпреки че до средата на състезание загуби две от трите си коли в двата зрелищни инцидента. След 2011-а от Peugeot се насочиха към други автомобилни надпревари, включително и участие в Рали Дакар. Тяхното завръщане съвпада и с въвеждането на новите Hypercar правила в WEC, които ще влязат в сила през тази година. Автомобилът на Peugeot трябва да започне тестове в края на тази година и ще започне участието си в WEC в даден период през 2022-а.