юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Турция може да домакинства на Формула 1 и през 2021 година

Според информация на швейцарското издание Blick, надпреварата за Гран При на Канада във Формула 1 няма да се проведе и през 2021 година заради продължаваща пандемия от коронавирус. Стартът на „Жил Вилньов“ е предвиден за 13 юни, а организаторите трябва да вземат решение дали той ще се проведе в близките дни, заради необходимото време за подготовка на градското трасе в Монреал.

Ако действително за втора поредна година надпреварата в Канада не се проведе, то тя най-вероятно ще бъде заместена от Гран При на Турция на „Истанбул Парк“. Трасето в покрайнините на Истанбул се завърна във Формула 1 през миналия сезон след деветгодишна пауза, като именно на него Люис Хамилтън подпечата своята седма световна титла. Според информацията на Blick, а и на някои медии в южната ни съседка, разговорите между Формула 1 и „Истанбул Парк“ вече са започнали, но все още се изчаква решението на властите в Канада. Заместването на канадското състезание с такова в Турция на същата дата е напълно логично, тъй като само седмица по-рано керванът ще бъде в Баку за Гран При на Азербайджан, което със сигурност ще се проведе, макар и без публика край пистата.

Освен Гран При на Канада, друго състезание, което е под заплаха да бъде отменено заради COVID-19 е това за Гран При на Сао Пауло в Бразилия. То обаче е предвидено чак за месец ноември и за разлика от старта на „Жил Вилньов“, този на „Интерлагос“ няма нужда от толкова дълга предварителна подготовка от страна на организаторите и това може да позволи по-голямо изчакване с решението за неговото провеждане. От Формула 1 обаче ще искат то да бъде взето възможно най-рано, за да може да бъде намерен заместник на единственото южноамериканско състезание. По информация на Blick фаворит за запълването на тази дупка в календара е пистата „Сахир“ в Бахрейн, която прие и първият кръг в шампионата преди седмица. Ако действително се стигне до второ състезание през сезона в Кралството, то почти сигурно ще се проведе по периферната конфигурация на „Сахир“, която бе използвана за Гран При на Сахир през 2020 година.

Един проблем, който ще бъде породен, ако бъде добавено второ състезание в Бахрейн е логистиката покрай неговото провеждане. Гран При на Сао Пауло е предвидено за 7 ноември, а седмица по-рано ще се състои и надпреварата за Гран При на Мексико Сити. На 21 ноември пък трябва да се проведе и отложеното Гран При на Австралия в Мелбърн, което отборите искат да бъде самостоятелно, за да се намали натоварването върху тях. След старта на „Албърт Парк“ има две състезание в Близкия Изток (Саудитска Арабия и Абу Даби), което може да накара Формула 1 да измести австралийското състезание с една седмица по-рано и така да завърши сезона с три поредни старта на Арабския полуостров.

Ако тези промени действително се случат, Формула 1 ще запази рекордните 23 състезания в своя календар през 2021 година.

Ето как би изглеждал потенциалният календар във Формула 1 за 2021 година след новите промени:

1. Гран При на Бахрейн, „Сахир“ (Гран При), 28 март

2. Гран При на Емилия-Романя, „Имола“, 18 април

3. Гран При на Португалия, „Портимао“, 2 май

4. Гран При на Испания, „Каталуния“, 9 май

5. Гран При на Монако, „Монте Карло“, 23 май

6. Гран При на Азербайджан, „Баку“, 6 юни

7. Гран При на Турция*, „Истанбул Парк“, 13 юни

8. Гран При на Франция, „Пол Рикард“, 27 юни

9. Гран При на Австрия, „Ред Бул Ринг“, 4 юли

10. Гран При на Великобритания, „Силвърстоун“, 18 юни

11. Гран При на Унгария, „Хунгароринг“, 1 август

12. Гран При на Белгия, „Спа“, 29 август

13. Гран При на Нидерландия, „Зандвоорт“, 5 септември

14. Гран При на Италия, „Монца“, 12 септември

15. Гран При на Русия, „Сочи“, 26 септември

16. Гран При на Сингапур, „Марина Бей“, 3 октомври

17. Гран При на Япония, „Сузука“, 10 октомври

18. Гран При на САЩ, „Пистата на Америките“, 24 октомври

19. Гран При на Мексико Сити, „Ерманос Родригес“, 31 октомври

20. Гран При на Австралия*, „Албърт Парк“, 14 ноември

21. Гран При на Сахир*, „Сахир“ (Периферна), 28 ноември

22. Гран При на Саудитска Арабия, „Джеда“, 5 декември

23. Гран При на Абу Даби, „Яс Марина“, 12 декември

*Потенциални промени