май 25, 2022

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Успешно представяне за българските състезатели в различните дисциплини през уикенда

6 първи места, 3 втори и 3 трети места спечелиха българските състезатели в кръга от Балканския шампионат по мотокрос в Чиолпани, който се проведе близо до румънската столица Букурещ. Надпреварата беше и втори кръг от Европейския шампионат в класовете МХ 65 и МХ 85.

Титлите са за Венцислав Тошев в МХ 85, Хакан Халми в МХ 2, Жулиан Георгиев в МХ 1, Григор Царев и Джанмарко Сантучи в МХ и Янко Зоков в МХ Senior.

В клас МХ 65, който беше и кръг от първенството на Стария континент, Георги Гинов от „Мото спорт Варна” с „Husqvarna“ завърши втори, след представителя на домакините Сами Думитру. Симеон Тодоров от „АИТ рейсинг тийм“ с „Yamaha“ е 5-ти, а Александър Тасев от „Александър моторспорт“ с „Yamaha“ – 8-ми. Точки за Балканския шампионат взеха още Георги Илиев от „Мото спорт Варна“ с „GasGas“, Николай Павлов от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с „Yamaha“, Теодор Трифонов от „Троян моторспорт 01“ с „GasGas“.

При 85-кубиковите машини в подреждането за ЕШ Венцислав Тошев от „Мото спорт Варна“ с „Husqvarna“ е втори, а Дани Цанков от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с „Yamaha“ – 3-ти. В класирането за Балканския шампионат двамата ни представители са 1-ви и 2-ри.

В клас МХ 2 Junior Мариос Канакис от „АИТ рейсинг тийм“ с КТМ завърши втори, а веднага след него се нареди Христиан Георгиев от „Мото спорт Варна“ с КТМ. Точки за Балканския шампионат взеха и Данаил Стефанов от „Ябланица МХ“ с „GasGas“, Павел Доневски от „Троян моторспорт 01“ с КТМ и Цветан Бузин от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с „Yamaha“.

Над всички в клас МХ 2 беше Хакан Халми от „НСА моторспорт“ с КТМ, като точки освен него взеха и Радослав Зоков Радослав Зоковот „АИТ рейсинг тийм“ с „Husqvarna“ и Максимилиан Мадалиев Milan Madaliev също с „Husqvarna“.

В клас МХ 1 Жулиан Георгиев от „Александър моторспорт“ с „Yamaha“ спечели без конкуренция и двата манша, а Григор Царев от „Джи Ар си моторспорт 2020“ с „GasGas“ в МХ и Джанмарко Сантучи от „АИТ рейсинг тийм“ с „Husqvarna“ в МХ-250 добавиха по още една победа. При 250-кубиковите точки взе и Тончо Леков от „Киппен МХ рейсинг тийм“ с „Kawasaki“.

В клас MX Senior, който беше разделен на 3 възрастови групи, при най-опитните победата спечели Янко Зоков от „АИТ рейсинг тийм“ с КТМ, трети, четвърти и пети са Васил Стоянов от „Киппен МХ рейсинг тийм“ с „Honda“, Емил Балджийски (Yamaha) и Димитър Аргиров (Kawasaki) от „Дизел юнак“, a Димитър Тасев от „Александър моторспорт“ с „Yamaha“ е 14-ти.

При по-младите Атанас Петров с КТМ и Добрин Якалиев Dobrin Yakaliev с КТМ (и двамата от „АИТ рейсинг тийм“, са втори и пети в подреждането.

Майкъл Иванов от отбора на „АИТ рейсинг тийм“ завърши 9-ти и 7-ми в двата манша от 4-ия кръг на Европейското първенство по мотокрос в клас МХ Open в Маджора (Италия). Майкъл успя да спечели поредните си точки за ЕШ – 26 след силно каране на трудното трасе. След 4 кръга Иванов е на 5-то място в класирането вече със 101 точки, начело е Хосе Бутрон от Испания със 150. До края остават два старта – във Финландия и в Турция през август и септември.

Труден уикенд на пистата „Ещорил“ в 1-ия кръг от европейския пистов шампионат в клас „Junior GP“ имаше Михаил Флоров, който кара за „Авинтия груп“ . Младият ни състезател тръгна 10-ти след квалификациите, но успя да запише 8-мо и 6-то място в стартовете и да вземе добри точки за общото класиране. Флоров, който в България кара за „АИТ рейсинг тийм“, започва подготовка за следващото състезание от календара, което ще се проведе във Валенсия на пистата „Рикардо Тормо“.

Теодор Кабакчиев от СК „Екстрийм рейсинг“ спечели 4-дневното състезание „Ендуро Панорама“ Eв Румъния. След невероятно каране (над 200 километра) най-добрият ни ендуро състезател стъпи на най-високото място на почетната стълбичка.

Милен Манев от „АИТ рейсинг тийм“ зае 15-то място в третия квалификационен кръг за Европейското първенство по спидуей, който се проведе в Дебрецен, Унгария. Победител е Януш Колодзией от Полша.

Източник: БФМ