април 16, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Феноменален Винялес започна сезона в MotoGP с победа под прожекторите в Катар

За втори път в своята кариера в MotoGP Маверик Винялес (Yamaha) започна сезона в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта с победа.

Испанецът постигна това с перфектно каране по време на надпреварата за Гран При на Катар на пистата „Лусайл“ и въпреки ниската мощност на своя мотор, той се справи с пилотите на Ducati на трасе, което е много благоприятно за куршумите от Болоня.

На втора и трета позиция в днешното състезания завършиха Йоан Зарко (Pramac Ducati) и стартиралият от пол-позишън Франческо Баная (Ducati). Двамата надделяха над световния шампион Жоан Мир (Suzuki) в борбата за местата на почетната стълбичка. Испанецът, който потегли от десета позиция, се изкачи до второто място в предпоследния завой на надпреварата, но обърка спирането за последния и загуби финалния спринт.

Старт на състезанието! Най-доброто потегляне направи Хорхе Мартин (Pramac Ducati), който от 14-а позиция влезе четвърти в първия завой. Пред него бяха само Баная, Джак Милър (Ducati) и Зарко. По-назад Данило Петручи (Tech 3 KTM), се озова на земята още във втория завой и отпадна от надпреварата.

В началото на втория тур Зарко направи много агресивна маневра от външната страна на първия завой и се изкачи на второто място пред Милър и зад Баная. Зад квартета на Ducati се намираха Фабио Куартараро (Yamaha), Винялес и Валентино Роси (Petronas Yamaha SRT).

Двамата пилоти на Suzuki Алекс Ринс и Мир заемаха осмата и деветата позиция, а десетката след две от 22 обиколки се затваряше от Алейш Еспаргаро (Aprilia).

В средата на третия тур, заводските пилот на Yamaha се справиха с Мартин в техничната част на „Лусайл“, в същото време Ринс изпревари Роси. Доктора загуби позиция и от Мир в началото на четвъртия тур.

Отпред след четири обиколки преднината на Баная пред Зарко бе близо 0.8 секунди, а французинът водеше с 0.3 пред Милър. В същия тур Винялес записа и най-бързата обиколка от началото на състезанието, като по този начин той счупи рекорда на пистата в състезателни условия.

В същото време Мартин, който направи светкавичен старт, продължи със своето потъване в класирането и в края на седмия тур вече бе на осмото място зад двамата пилоти на Suzuki. В края на състезанието младият испанец завърши на едва 15-а позиция и записа своята първа точка още в своя първи старт в MotoGP.

В средата на осмия тур, Винялес се възползва от гъвкавостта на мотора на Yamaha и мина пред Милър, след което до края на обиколката отвори достатъчно голяма преднина, която да не позволи на австралиеца да се възползва от мощността на своя мотоциклет.

Тази битка между пилотите на Yamaha и Милър позволи на Ринс да се залепи за тримата, а в същото време Баная и Зарко увеличиха своя аванс в челото на колоната.

В десетата обиколка Ринс атакува Милър на 15-я завой и успя да го изпревари, но обърка спирането за последната крива и това позволи на пилота на Ducati да си върне петото място. В началото на следващата обиколка Винялес изпревари своя съотборник с по-късно спиране и веднага започна да топи аванса на Зарко и Баная.

Още до края на обиколката, испанецът бе залепен за ауспуха на Зарко благодарение на бързината на своя мотор в издължените завои на катарското трасе. 

Мощта на Ducati позволи на Милър да си върне една позиция спрямо Куартараро на дългата старт/финална прав в началото на 12-я тур. В неговата среда Винялес атакува и изпревари успешно Зарко в десетата крива. В дългия 11-и завой и влизането в 13-я Ринс се справи с Куартараро и влезе в топ пет за първи път от началото на състезанието.

Десетата крива отново се оказа ключова в борбата за първото място и Винялес успя да мине пред Баная в 15-я тур. До края на обиколката той се отдалечи достатъчно пред пилота на Ducati и задържа водачеството си въпреки по-ниската мощност на Yamaha и въздушната струя, в която се движеше Баная на дългата основна права. 

Още в следващата обиколка Винялес използва чистата писта пред себе си и отвори аванс от над 0.6 секунди пред Баная, с което направи въздушната струя напълно неефективна. Заради тази липса на въздушна струя Баная загуби второто място от Зарко в началото на 17-я тур и веднага започна да се отдалечава от френския състезател.

В края на 18-а обиколка, Мир успя да изпревари своя съотборник в битката за четвъртата позиция, а малко преди това двамата се справиха с Куартараро и Милър. Същевременно отпред авансът на Винялес пред Зарко набъбна на над секунда, докато французинът имаше преднина от 0.7 секунди спрямо Баная.

Два завоя преди финала Мир мина пред Зарко. В последния световния шампион обърка спирането за последната крива и загуби финалния спринт не само от Зарко, но и от Баная, като по-този начин се размина с качването на подиума.

Край на състезанието! Маверик Винялес спечели откриващата сезон 2021 в MotoGP надпревара за Гран При на Катар след прекрасно каране под прожекторите на „Лусайл“. Зад него останаха Йоан Зарко и Франческо Баная, които спечелиха битката за последните места на почетната стълбичка със световния шампион Жоан Мир.

Сезон 2021 в MotoGP продължава идната седмица с надпреварата за Гран При на Доха, която отново ще се проведе под изкуственото осветление.