май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

ФИА удължи DRS зоната за ГП на Емилия-Романя

От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявих промени в единствената зона за активация на системата DRS на пистата „Имола“ за предстоящото тази седмица Гран При на Емилия-Романя във Формула 1.

След като през 2020 година надпреварата на легендарното италианско трасе не предостави съществена доза изпреварвания на самата писта, през този сезон DRS зоната ще бъде по-дълга с близо 100 метра. Точката на активация ще бъде 60 метра преди високоскоростния последен 19-и завой. Така пилотите ще разполагат с близо километър, в които да могат да използват своята система DRS преди първото спиране в обиколката за завой номер две („Тамбурело“). Точката на засичане на разликата между пилоти ще е на 20 метра преди 17-та крива („Риваца 1“).

Освен удължаването на единствената DRS зона от ФИА също обявиха и на кои завои ще се следи за спазването на ограниченията на пистата през този уикенд. След скандалите от Гран При на Бахрейн състезателният директор на Формула 1 Майкъл Маси заяви, че на „Имола“ стюардите ще наблюдават завои 9 („Пиратела“), 13 („Аква Минерале“) и 15 („Варианте Алта“). На „Пиратела“ и „Варианте Алта“ стюардите ще следят за спазването на очертанията на трасето на изхода от кривите, като за външен ръб на завой 15 ще се смята краят на бордюра, а не бялата линия както ще е случая на завой 9. В комплекса „Аква Минерале“, който е сформиран от десните завои 11 и 12 и левия 13, съдиите ще следят за спазването на връхната точка на последната крива.

По време на тренировките и съботната квалификация всяка обиколка, постиганата с напускане на границите на трасето на някой от тези три завоя ще бъде изтрита. В състезанието ако пилот събере общо три нарушение, той ще бъде предупреден с черно/бял флаг. В останалите завои на италианското трасе от ФИА няма да наблюдават за по-стриктно спазване на ограниченията на пистата, тъй като „Имола“ разполага с множество естествени прегради като трева и чакъл, които карат пилотите да се придържат към ограниченията.

Надпреварата за Гран При на Емилия-Романя стартира в неделя от 16:00 часа българско време, а квалификацията преди нея ще се проведе в събота от 15:00 часа.