юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

ФИМ представи новата световна серия FIM MiniGP

7897979

ФИМ пуска нова платформа MiniGP по пътя към MotoGP, в партньорство с Dorna Sports.

Световната федерация по мотоциклетизъм (ФИМ) и Dorna Sports преди няколко часа обявиха нова платформа за развитие на пилоти по пътя им към MotoGP. Тя се нарича FIM MiniGP. Платформата обединява и стандартизира MiniGP състезания от цял ​​свят под един и същи чадър. Серията цели да създаде еднаква платформа за младите състезатели по целия свят и да повиши техните умения и възможности по пътя им към шампионата MotoGP.

Световната серия FIM MiniGP ще включва състезания MiniGP, организирани от един или повече национални мотоциклетни федерации или регионални и континентални съюзи, които се регистрират като част от новата инициатива.

Всяко състезание от серията се придържа към едни и същи спортни и технически регламенти, за да може да се стандартизира конкуренцията. Купите MiniGP или състезанията, които желаят, могат да бъдат включени като част от новата серия. По този начин те ще  получат статут Път към MotoGP (Road to MotoGP). Те могат да бъдат или национални по характер, или да представляват по-голяма географска област на регионално или дори на континентално ниво.

Състезанията трябва да се провеждат на картинг писти, които отговарят на минималните стандарти, определени от ФИМ или съответната национална федерация.

Те сами ще вземат решение за минималната дължина на веригата. Състезателите трябва да са на възраст между 10 и 14 години. Те ще се състезават с еднакви машини Ohvale GP-0 160 (б.р за тях писахме миналата година в Moto Club). Официалният доставчик на гуми за всички световни серии FIM MiniGP ще бъде Pirelli. За състезание се дава стандартно разпределение на гумите.

В календара трябва да бъдат включени минимум четири старта, включващи минимум осем състезания, с минимален брой 15 постоянни пилоти във всяко състезание. Първият старт трябва да се проведе до юли 2021 г., а последното събитие за сезона трябва да бъде не по-късно от 17 октомври. В края на сезона на най-добрите състезатели ще бъдат предложени невероятни възможности.

Шампионът на всяка национална, регионална или континентална Купа MiniGP ще получи възможността да участва в световен финал.

Той ще бъде през седмицата на последната MotoGP за сезона. Победителят в Световния финал, в зависимост от възрастта и местоположението или националността, ще си осигури място в една от програмите Road to MotoGP на следващото стъпало в кариерата си.

Най-добрите състезатели от всяка национална, регионална или континентална MiniGP купа също ще имат, в зависимост от тяхната възраст и местоположение, директен достъп до селекцията в сериите  Idemitsu Asia Talent Cup, или възможността за участие в Honda British Talent Cup, Northern Talent Cup или European Talent Cup.