юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Флавио Бриаторе заплаши да заключи в гаража си Фернандо Алонсо

Флавио Бриаторе, може би най-ексцентричният и противоречив ръководител в историята на Формула 1, заплаши един от най-добрите си приятели Фернандо Алосо. Дон Флавио, който беше агент и шеф на Фернандо в отбора на Рено от 2005 до 2009 година, където заедно спечелиха две световни титли, го предупреди, че ако продължи да тренира с велосипед по улиците, ще го заключи в гаража си и ще го пуска само за състезанията от започващия на 28 март сезон 2021 във Формула 1.

Преди две седмици Алонсо бе блъснат от кола, докато тренира с велосипед близо до дома си в Лугано, Швейцария. Вследствие от падането испанецът получи фрактура на горната челюст и спешно му бе направена операция. Той остана четири дни в болница, като след това бе изписан и се възстановява, за да е готов за началото на предсезонните тестове следващия месец. Откриването на сезона е в Бахрейн, когато Фернандо трябва да направи официалното си завръщане във Формула 1 след две години отсъствие.

„Чувам се всеки ден с Фернандо и всеки ден му повтарям, че тренировките с велосипед по пътищата са много опасни. Дори съм го заплашил, че ако го хвана отново да тренира с колелото, ще го завлека и заключа в моя гараж. Но не колелото, а него и ще го пускам да ходи само на състезанията от новия шампионат и после обратно при мен“, закани се Бриаторе.

През септември 2009 година избухна грандиозен скандал и Бриаторе бе изхвърлен завинаги от Формула 1 заради факта, че е организирал умишлената катастрофа на втория си пилот Нелсиньо Пикет по време на състезанието за Голямата награда на Сингапур 2008 година. Заради доказания по-късно умишлено предизвикан инцидент излезе колата за сигурност, което облагодетелства първия тогава пилот на Рено Алонсо, който така стигна и до победата.

„Фернандо се възстановява много добре. Вече говори, но в началото не можеше заради операцията и компресите с лед. Два от зъбите му бяха счупени, както и част от горната челюст. Фрактурата не е лека и аз му казах, че е голям късметлия. При такива удари в главата от кола може да се стигне и до фатален край. Господ го е пазил в този момент.“

„Всички помним какво се случи с Ники Хейдън, Марк Уебър също пострада със счупен крак преди години, а аз продължавам да се моля за Алекс Занарди. Всички те попаднаха в подобни инциденти и за мен на професионалните спортисти трябва да е забранено да тренират с велосипеди по пътищата. Всеки има своята съдба и преди две седмици Алонсо бе спасен. Той е много добре подготвен физически и е по-амбициран да се завърне във Формула 1 от всякога. Ще видите на какво е способен още в началото на предсезонните тестове“, завърши италианецът.