юли 14, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Флагманът на Honda – Gold Wing, също бе обновен за 2021 г.

7897979

Honda completes its comprehensive 2021 model line-up with updates to GL1800 Gold Wing and Gold Wing ‘Tour’

Версията за 2021 г. е с подобрено качество на аудиосистемата и високоговорителите и допълнителен избор за цветовете. Статутът му на технологичен флагман е затвърден с авангардни функции, вариращи от 7-инчов TFT екран, навигация с жирокомпас, Apple CarPlay, Android Auto, дигитален екран, Smart Key, 4 режима на каране и помощ при стартиране по наклон. Всичко това се отнася и за луксозната версия Honda Gold Wing Tour.

За 2018 г. GL1800 Gold Wing и Gold Wing Tour се промениха основно, като се започне от колелата. Станаха по-елегантни, по-леки и пъргави. Сдобиха се с множество нови функции, за да затвърдят репутацията си на технологични флагмани, включително опцията за 7-степенна трансмисия с двоен съединител (DCT).

В резултат на това Gold Wing вече е ориентиран и към по-младото поколение мотоциклетисти. През 2020 г. подобренията в окачването и маневреността на бавна скорост допълниха вълнуващия боксеров шестцилиндров двигател, който е в основата на премиум туръра на Honda.

За 2021 г. Gold Wing получава аудио ъпгрейд и нова опция за цвят.

Двигателят и шасито на Gold Wing са проектирани специално за прераждането на модела през 2018 г., позицията за каране е преместена по-напред, за да се получи много по-компактен мотоциклет. Рамката от алуминиеви елементи е конструирана около двойна предна вилка. Това позволява двигателят също да бъде изтеглен напред в машината, докато предното колело се движи нагоре и надолу в по-вертикална равнина.

Оптимизиран по размер, 24-клапановият 6-цилиндров двигател тип „боксер“ не губи нищо от своите мощност и лавина от въртящ момент. Добавянето на Throttle By Wire (TBW) контрол осигури 4 режима на ездача: TOUR, SPORT, ECON и RAIN.

Работата на двойната комбинирана спирачна система (D-CBS) се променя в зависимост от избрания режим. Асистентът за стартиране на наклон (HSA), системата Idling Stop (при опцията DCT), както и спирането при празен ход улесняват управлението и подобряват горивната ефективност.

Механичната скоростна кутия е 6-степенна, докато DCT е със 7 предавки с два съединителя. Моторът разполага с функция „пълзене“ (бавна скорост) напред и назад. Машината с механична предавка използва същата електрическа система за заден ход, както е в предишни модели.Gold Wing предлага пълноценно усещане за свобода, удоволствие от ездата и отлична производителност, съчетани със стилен дизайн.

Аеродинамично ефективен обтекател канализира въздушния поток около водача. Електрическото ветрово стъкло се настройва според предпочитанието на ездача. Луксозните седалки кралски размер предлагат целодневен комфорт.

Леката аудио система и високоговорителите се отличават с подобрено качество на звука. А функции като Smart Key, Apple CarPlay, Android Auto и Bluetooth осигуряват съвременни удобства и свързаност.Gold Wing GL1800 за 2021 г. се предлага в нова цветова схема – Pearl Deep Mud Grey, с оранжеви акценти върху предния калник, капака на двигателя, съраунда на фаровете, резервоара за гориво и задната част.

Основни характеристики

Линиите на Gold Wing излъчват усъвършенстван, атлетичен дух. Стайлингът представя уникален силует и комфорт с динамичните способности на шасито и двигателя. Неговото „лице“ е дръзко наклонено напред в комбинация с компактните пропорции на обтекателя, той представя енергичен фронтален подпис.

Самият мотоциклет се отличава с характерните за модела двойно предно окачване, боксеров шестцилиндров двигател и с ауспусите с цялата им функционална красота. Събрани заедно, дизайнерските елементи създават авангарден стил, подкрепен от невероятни нива на инженерни решения и електроника.

Комфортът, управлението на отоплението и въздушния поток, също са на първо място в Gold Wing. Обтекателят канализира въздушната струя около ездача и пътника, като ефективно осигурява приятен охлаждащ бриз.

Малко електрическо ветрово стъкло, управлявано от лявата част на кормилото, осигурява отлична защита от вятър и същевременно усещане за простор и свобода. Като опции се предлагат по-голям екран, напълно регулируем дефлектор за ръцете и горната част на тялото, а също фиксирани дефлектори за долната част на краката и стъпалата.

От гледна точка на седене, ездачът и пътникът са разделени. Ездачът може да се наслади на пълен фокус върху карането на мотора. Формата на седалката му е удобна и поддържаща, като същевременно позволява свободно движение и лесно достигане до земята.

Цялото осветление е светодиодно. Долната част на фаровете работи с 5 полирани оптични лещи от двете страни, за да създаде подпис на ниска светлина на Jewel-Eye.

Използването на дълги светлини (в горната част) създава стереоскопично впечатление. Предните мигачи са разположени в огледалата и се изключват автоматично. Системата сравнява разликата в скоростта на предното и задното колело и изчислява кога да отмени индикацията спрямо ситуацията.

По време на каране, скоростта, зададена с превключвателя за круиз контрол, се показва в долната лява част на скоростомера. Чрез TBW системата се постига плавен преход до определената скорост и ултра-плавна работа, особено когато се изкачвате по стръмнина. В случая с моделите с механична трансмисия, стискането на съединителя или спирачката, или завъртането на газта отменя круиз контрола.

За варианта с DCT (в режим AT) след намаляването на скоростта чрез системата за круиз контрол и постигане на зададената скорост, Gold Wing се връща към предварително избрания режим на управление за смяна на предавки (Sport, Tour и т.н.).

Луксозна апаратура създава уникален кокпит. На циферблата се показват различни нискоконтрастни цветове с тъмни тонове, за да създадат усещане за дълбочина. Метален пръстен обгражда всеки циферблат, а индикациите са с LED светлини.

7-инчовият пълноцветен TFT екран с течни кристали предоставя цялата информация за аудио и навигационните системи, както и режимите на каране и настройката на окачване

то. Информацията се показва в диференцирани сегменти в много функционален ред. Така ездачът получава достъп до всички данни с минимално движение на очите. Яркостта се настройва автоматично, а мотоциклетистът може да избира измежду 8 нива. Налягането в гумите се показва в долната лява част на инструментите.

Достойно място на централната конзола заема емблемата Gold Wing. С изчистения си 3D двуцветен хромиран дизайн тя обединява изображенията на лъвска глава и величествените крила на орел, готов да атакува с хищно разтворени нокти. Функцията Smart Key активира всички системи на мотоциклета, включително и аварийния ключ. Запалването и заключването на кормилото могат да се активират или изключват, докато носите интелигентния ключ.

Повечето собственици на Gold Wing правят кратки, 2-3 дневни обиколки, така че общият обем от 60 л за багаж е напълно достатъчен. Като опция се предлагат специално проектирани вътрешни чанти. Багажниците се отварят с едно просто натискане на бутон при наличието на Smart Key. Възможно е и временно отключване чрез дистанционно управление.

Gold Wing е съвместим с Apple CarPlay и Android Auto. Така мотоциклетистът може да използва персонализираната информация и съдържание в своя смартфон като телефонни номера и музикални плейлисти. Свързването е чрез Bluetooth, мотоциклетът вече е с два USB Type-C порта.

Наскоро обновените с награда олекотени високоговорители постигат превъзходно качество на звука. Предлага се и превключвател за управление на аудиото за пътника.

Навигационната система се показва на 7-инчовия, пълноцветен TFT екран с течни кристали в централната част на инструментите. Включва и жирокомпас, благодарение на който насочването продължава дори в тунел. Отмяната на всяка зададена точка от дестинацията или операцията „върнете се вкъщи“ е възможна и по време на езда. Картите се актуализират и предлагат възможност за въвеждане на до 99 различни точки за подробно планиране на пътуването. Капацитетът на резервоара за гориво е 21 литра с разход от 5,5 л на 100 км.