февруари 25, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула Е: Вандорн е шампион, Мортара печели последния старт в Сеул

Щофел Вандорн спечели короната във Формула Е за 2022 г. Той стана втори във финала на шампионата Seoul E-Prix, което му беше достатъчно, за да триумфира с титлата. Победата в Сеул спечели Едоардо Мортара.

Вандорн трябваше само да завърши пред Мич Евънс, за да затвърди титлата си в един много успешен сезон за него. Той влезе в надпреварата с преднина от 21 точки и работата му беше значително по-лесна от тази на Евънс. Той се класира едва 13-ти и трябваше да свърши много работа, за да компенсира разликата.

Белгиецът продължи прекрасната си доминираща форма, която демонстрира през годината. Той стигна 3-и до финала, за да затвърди титлата. След това обаче стана втори, след като Джейк Денис имаше пет секунди наказание от решетката за контакт с Антонио Феликс да Коща на завой 22.

Триумфът на Вандорн беше допълнен и с втората поредна титла на Mercedes при отборите. Така марката се оттегля след трите си сезона във Формула Е на високо ниво.

Победата на Мортара беше перфектният му реванш за трудностите в предишните три състезания. Въпреки че Venturi не успя да се бори за титлата при отборите, швейцарският пилот поведе с феноменална атака спрямо Да Коща в края на втората обиколка. Той беше последван от Денис.

Мортара не губеше време да натрупа преднина пред Денис. Той бе оставен да се вихри  относително безпроблемно от пилота на Andretti в първите обиколки на състезанието. Разликата от една секунда до края на 5-та обиколка стана почти две, няколко тура по-късно. И продължи да расте, докато кола за сигурност не заличи предимството му.

Закъсалия Nissan на Максимилиан Гюнтер на задната права, след като германецът претърпя повреда в управлението, се нуждаеше от изтегляне от трасето. Така се наложи излизането на кола за сигурност в средата на състезанието.

Престоя на колата за безопасност доведе до 6 минути и 45 секунди добавено време до края на надпреварата. Мортара отново потегли отлично при рестартирането на 19-та обиколка и остави Денис след себе си.

Той натрупа достатъчно аванс, за да поиска втория си режим на атака и да възстанови удобната си преднина. Беше подпомогнат от Да Коща и Денис, които се сборичкаха на завой 22. Там Денис влезе с предницата на своят Andretti отвътре и удари португалския пилот в стената.

Инцидентът бързо беше разследван. Въпреки че Мортара успя да увеличи разликата до над три секунди, Денис инвестира енергията си в наваксване в очакване на наказание за време. Дадоха му пет секунди, като така облекчи натиска върху Мортара и позволи на родения в Женева пилот да спечели победата в 100-то състезание на Формула Е.

Вандорн бе на 3,7 секунди зад Мортара. С повече от достатъчното за него второ място, той циментира първата си шампионска титла от сериите GP2 през 2015 г.  После се изкачи с позиция нагоре, когато Да Коща пострада от контакта си с Денис.

Въпреки всичко, Денис натрупа достатъчна преднина пред Робин Фрийнс, който стана 4-и. Оливър Аскю завърши отличния ден за Andretti на пето място. Така той осигури на американския тим 6-о място в шампионата на отборите, пред доставчика на задвижващи системи за следващата година Porsche.

Жан-Ерик Верн беше шести пред Евънс, който успя да завърши едва седми. Разочароващата му квалификация се оказа фатална за стопяване на шансовете за титлата.

Ник Касиди направи най-бързата обиколка и завърши осми пред Себастиен Буеми. Да Коща се възстанови от сблъсъка, за да завърши 10-и.