февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула Е: Денис е първият победител в ерата GEN3 в Мексико

Джейк Денис от Avalanche Andretti направи прекрасно състезание и се изкачи от второто място до победата в първия кръг от E-Prix за 2023 г. в в Мексико Сити. Той изпревари Паскал Верлайн с Porsche и Лукас ди Граси от Mahindra Racing в първия старт от ерата GEN3 на Формула Е.

Денис триумфира пред препълнените трибуни от около 40 000 мексикански фенове. Те бяха съпричастни на първото състезание от най-новия период на развитие на Формула Е. Пилотът на Andretti направи победния ход в състезанието в 12-та обиколка. Британецът се възползва от свободното място, оставено от ди Граси.

След това Денис удържа първата позиция през три периода на сола за сигурност. Той набра преднината в състезанието и изпревари Верлайн със 7 секунди. Верлайн сам направи сериозен щурм. Миналогодишният победител в Мексико очевидно се наслаждава на следобедната надпревара под жаркото слънце и измъкна преднина от 11 секунди пред третия – Лукас ди Граси, след като се изкачи от шесто място в стартовата решетка.

Двата автомобила, задвижвани от Porsche, изглеждаха почти несравними. Това е добър знак за легендарния производител от Щутгарт още от самото начало на ерата GEN3, който завърши с четири 99X Electric в първите седем.

Ди Граси беше на първа позиция, ​​но се озова в отбрана в две трети от дистанцията. Той беше около процент по-пестелив на използваемата енергия в сравнение с тези, около него. Беше необходима цялата хитрост на бразилеца, за да отблъсне натиска на Джейк Хюз от NEOM McLaren в заключителните етапи на надпреварата.

Новобранецът обаче беше зает с Лотерер, който се появи натрапчиво в огледалата му. Така той облекчи натиска върху ди Граси. Лотерер, който се премести в отбора на Andretti, задвижван от Porsche, е известен с нетърпимост и амбиции. Той нямаше начин да се задоволи с петото място. Той забеляза шанса си за атака и го направи от вътрешната страна на McLaren-а на Хюз на фибата в последната обиколка.

Петото място не беше разочарование за Хюз при дебюта му. Новакът бе повече от впечатляващ, откакто се качи на своя McLaren на тестовете във Валенсия. Той финишира пред възраждащия се Себастиен Буеми. Швейцарецът премина от Nissan в Envision Racing през зимата и се върна обратно в играта.

Шампионът от шестия сезон Антонио Феликс да Коща добави към класацията на Porsche 7-о място. Той си прокрадна нагоре късно, със закъсняла доза ATTACK MODE. Мич Еванс тихо стигна до точки и 8-о място за Jaguar TCS Racing. Ник Касиди вкара втора кола на Envision Racing в точките с 9-а позиция. Действащият шампион Щофел Вандоорн успя да вземе със своя DS PENSKE само до една точка.

За добавка в актива си, Денис направи и най-бързата обиколка на приза TAG Heuer. Резултатът донесе на Andretti славата, че вече са носители на първия трофей за победители в ерите GEN2, а сега и на GEN3. Освен това, Джейк Денис стана 16-ият пилот в историята на Формула Е, който води класирането на пилотите.

Формула Е се завръща след две седмици с двоен старт. Това са две нощни състезания в Дирия, Саудитска Арабия на 27 и 28 януари.