юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула Е: Джейк Денис постигна доминираща победа в Лондон

Джейк Денис (Avalanche Andretti) постигна доминираща победа, като водеше от старта до финала в 13-ия кръг на Формула Е – SABIC London E-Prix. Така британецът направи две победи за две години на домашното си трасе в ExCeL.

Денис стартира от първа позиция. Той успя да ес противопостави на ранния напредък на Щофел Вандоорн. Пилотът на Mercedes-EQ се задоволи да играе хладнокръвно, за да финишира втори и да вземе 17-ия си подиум във Формула Е.

Денис и Вандоорн се бореха с най-близките си съперници в шампионата, останали в челото. Всъщност до края на първата обиколка и Мич Евънс (Jaguar TCS Racing), и Едоардо Мортара (ROKiT Venturi Racing) бяха в битката. Мортара беше принуден да влезе в бокса и напълно излезе извън играта.

Действащият шампион Ник де Врийс играеше заден защитник за Вандорн. Той го запази от напиращия Ник Касиди (Envision Racing). Докато Кивито преследваше повече сребърното отличие, нидерландецът успя да се задържи здраво за подиума, като финишира 3-и.

Така Касиди се задоволи с четвъртото място, след като не можа да се пребори с Де Врийс. Но пък се справи с относителна лекота,  изпреварвайки Оливър Аскю, който направи две коли Avalanche Andretti в челната петица.

Мич Еванс (Jaguar TCS Racing) успя да спечели стабилни точки и шесто място. Той беше най-добрият от останалите четирима претенденти за титлата. Жан Ерик Верн (DS TECHEETAH) не успя да се освободи от трафика в средата на колоната и стана 13-и.  терена на 13-о място. Мортара беше последен след контакта в обиколка 1.

Това подреждане остави твърдо предимството на Вандоорн в световния шампионат при пилотите, тъй като преднината от 11 точки се превърна в преднина от 26 пред Еванс след неволите на Мортара. В надпреварата на отборите Mercedes-EQ са лидери в класирането.

Утре е 14-ия кръг от шампионата на същото трасе.