юни 5, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула Е: Еванс и трио, задвижвано от Jaguar, триумфират в Сао Пауло

Мич Еванс (Jaguar TCS Racing) спечели първото състезание от Формула Е в Сао Пауло, Бразилия. Нещо повече – първо, второ и трето място спечелиха коли, задвижвани от Jaguar. Втори беше Ник Касиди (Envision Racing), а трети Сам Бърд (Jaguar TCS Racing). Тримата бяха събрани само в половин секунда в невероятното състезание E-Prix на Сао Пауло.

Беше безпроблемна надпревара до финала на бързата писта по улиците на Сао Пауло с 11 завоя. Еванс успя да се ориентира добре през постоянните промени на позицията, за да види карирания флаг първи от трети в стартовата решетка. Новозеландецът пое инициативата и водачеството в състезанието от своя сънародник Касиди, когато състезанието бе към четирите режима на атака.

Точно атаката му в обиколка 32 се оказа решаваща. Нито Касиди, нито съотборникът на Еванс –  Сам Бърд успяха да отразят дефанзивното шофиране на лидера. Въпреки че Бърд събра няколко допълнителни процента пункта използваема енергия по време на изкачването си от 10-то място в стартовата решетка.

Касиди бе водил в състезанието, но бе изпреварен. Той все пак беше повече от доволен да спечели три подиума за първи път в кариерата си във Формула Е.

Стартиралият от първа позиция Щоферл Вандорн (DS PENSKE) поведе в началото, отблъсквайки Антонио Феликс да Коща от Porsche по време на първия кръг от активациите на режим на атака. Състезанието достигна половината си. Три или четири промени имаше само през този период, а на 14-ата обиколка Касиди излезе на върха.

Белгиецът завърши шести, след като се бори за използваема енергия. Да Коща се спусна до четвърто място, макар че за кратко имаше апетити за подиума. В, но в крайна сметка се задоволи с 4-о място. Жан-Ерик Верн изпревари своя съотборник Вандорн за 5-о място.

Лидерът в класирането Паскал Верлайн трябваше да направи всичко от 18-то място на решетката и си проби път през групата до седма позиция. Той финишира пред Джейк Хюз от McLaren, който завърши осми, точно пред съотборника си Рене Раст на девето място – Себастиен Буеми (Envision Racing) завършвайки топ 10.

Междувременно Джейк Денис (Avalanche Andretti) не завърши още едно състезание, след като контакт от NIO 333 на Дан Тиктъм. Неговият 99X Electric се набута в Porsche-то на  на Верлайн.

Всичко това стана възможно Верлайн да запази преднината си в световния шампионат при пилотите с 86 т. пред Денис с 62 на Денис. Касиди се изкачи на трето място само на точка зад британеца. TAG Heuer Porsche води на  Envision Racing със 144 точки срещу 103, а Jaguar TCS Racing трети с 83 точки.

Следва двойното състезание в Берлин на 22 и 23 април.

МОТО СПОРТ

АВТО СПОРТ