юли 15, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула Е: Ник де Врийс с първа победа

7897979

Ник де Врийс спечели първата си победа във Формула Е. той бе най-бърз в първото състезание от новия сезон в електрическата надпревара. Пилотът от Нидерландия триумфира в Ад Диря (Саудитска Арабия) и донесе втора поредна победа за отбора на Mercedes във Формула Е. Предишната бе на съотборника на де Врийс – Щофел Вандоорн в Берлин миналата година.

Шампионът във Формула 2 за 2019 г. Де Врийс тръгна от първата позиция и контролираше цялото състезание. Той не отстъпи лидерството си в надпреварата дори в двата периода с кола за сигурност на трасето във втората половина на 45-минутното състезание. И при старта, и след двата рестарта Де Врийс успяваше да отвори преднин, за да финишира с 4.1 сек. пред Едуардо Мортара с Venturi.

За да стане втори, швейцарецът Мортара използва „атакуващ режим“ в последните минути. Тогава той се справи с Рене Раст с Audi. Мортара притисна трикратния шампион в DTM три обиколик преди финала. В последната германецът загуби и третата позиция от Мич Евънс с Jaguar, който също както и Мортара бе в „атакуващ режим“.

Мортара и Раст бяха разследвани за изпреварване по време на присъствието на кола за сигурност. Те обаче не бяха наказани и запазиха позициите си.

Пети финишира бившият пилот във Формула 1 Паскал Верлайн с Porsche, следван от Оливър Роулънд с Nissan. След него бяха Алекс Симс с Mahindra, Щофел Вандоорн с Mercedes, Лукас ди Граси с Audi и Оливър Търви с NIO. Те взеха точки от първия старт.