февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1: Васьор заменя Биното като шеф на отбора на Ferrari

Ferrari назначи Фредерик Васьор за ръководител на отбора във Формула 1. Шефът на Alfa Romeo и главен изпълнителен директор на Sauber Motorsport заменя Матиа Биното от януари 2023 г.

Биното се присъедини към Ferrari като инженер по двигателите през 1995 г., преди да се издигне до кормилото на най-известния отбор във Формула 1, подаде оставка миналия месец.

От своя страна Васьор изведе Alfa Romeo до шесто място в шампионата при конструкторите тази година. Това беше най-доброто класиране на отбора от десетилетие. Затова Васьор беше първият избор на Ferrari да замести  Биното.

След седмици на дискусии Васьор реши да прекрати шестгодишния си мандат в Sauber и да се присъедини към Ferrari. Васьор има повече от две десетилетия опит в моторните спортове, включително като шеф на отбора на Renault през 2016 г.

Главният изпълнителен директор на Ferrari Бенедето Виня каза: „Щастливи сме да приветстваме Фредерик Васьор във Ferrari като ръководител на екипа. През цялата си кариера той успешно комбинира своите технически знания и сили като инженер с постоянна способност да изважда най-доброто от своите пилоти и отбори. Този ​​подход и неговото лидерство са това, от което се нуждаем, за да тласнем Ferrari напред с нова енергия.“

Васьор добави: „Наистина съм щастлив и чест да поема ръководството на Scuderia Ferrari като шеф на отбора. Като човек, който винаги е имал страст към моторните спортове през целия си живот, Ferrari винаги е представлявал самия връх в света на състезанията за мен. Очаквам с нетърпение да работя с талантливия екип в Маранело, за да почетем историята и наследството на Scuderia и да доставяме радост за нашите тифози по целия свят.“

Висшият мениджмънт на Ferrari е обмислял смяната на Binotto още от 2021 г. Васьор стана техен фаворит, след като превърна Alfa Romeo в солиден отбор. През последните месеци те ускориха преговорите с Васьор и в крайна сметка 54-годишният фпанцузин не можа да откаже на Ferrari.

Той напусна Sauber в добри отношения с целия екип. Не само изгради силна връзка с председателя Фин Раузинг, но и е станал шеф, за когото персоналът му обича да работи. От Sauber не му попречиха, тъй като имат тясно сътрудничество с Ferrari.