февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1: Верстапен наказан с „мъмрене“ за инцидента с Норис, запазва първа позиция

Макс Верстапен избегна наказание от решетката за Гран при на Япония. Той беше разследван за инцидент с Ландо Норис в квалификацията. Вместо да го местят на решетката, стюардите избраха да направят порицание на нидерландеца.

Верстапен и Норис почти се сблъскаха, докато правеха обиколки в решителната Q3 фаза в Сузука. Пилотът на Red Bull се стрелна наляво, когато ускоряваше на излизане от завоя 130R, докато Норис с McLaren се приближаваше със висока скорост.

Норис беше принуден да предприеме действия за избягване на удара. Той мина през тревата, докато Верстапен остана с кората си и продължи. Двамата пилоти останаха в сесията, като Верстапен взе полпозишън, а Норис бе 10-и.

След среща с Верстапен, Норис, представители на отбора и преглед на видеозаписи и доказателства за времето, стюардите публикуваха своята присъда и обяснение, като също отбелязаха присъствието на Карлос Сайнц с Ferrari.

Стюардите споделиха описанието на Норис за инцидента като „нещастен“, като Верстапен беше решен, че „временно е загубил контрол“ над колата си, което е довело до гореспоменатото минаване вляво.

Макс Верстапен е „много доволен“ от поул в Сузука, тъй като гледа към втора титла. В доклада на стюардите се казва: „Пилотът на кола №1 (Верстапен) усети кола № 55 (Сайнц) отпред и кола № 4 (Норис), която се приближава отзад, и реши да ускори точно по същото време, когато кола № 4 реши да изпревари кола № 1.“

„За съжаление, поради липса на температура на гумите на кола 1, водачът временно загуби контрол над колата, което я накара да затвори обратно на часовниковата стрелка.

Водачът кола № 4 заяви, че това е просто нещастен инцидент, но водачът носи отговорност през цялото време да поддържа контрол над колата си.

По отношение на наказанието, всички предишни нарушения от този характер са довели до порицание, следователно подобно наказание се налага в този случай.“

Липсата на наказание от решетката ще повиши шансовете на Верстапен да вземе втората си световна титла утре. Победата и най-бързата обиколка гарантират, че той ще спечели титлата пред Шарл Льоклер и Серхио Перес, независимо къде завършат съперниците му.