февруари 25, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1: Верстапен стана световен шампион с победа в Япония, след наказание за Льоклер

Макс Верстапен с Red Bull защити титлата си и стана световен шампион във Формула 1 отново. Той спечели победата в Гран При на Япония и сложи световната корона за 2022 г. четири кръга преди края на първенството. Това стана след съкратено заради дъжда състезание и драматично наказание за Шарл Льоклер с Ferrari.

Верстапен спечели подновено състезание на фона на постоянен дъжд в Сузука. Първоначално Льоклер изглеждаше, че е готов да завърши втори. Но пилотът на Ferrari беше наказан за пресичане на шикана в последната обиколка, докато се защитаваше от другия пилот на Red Bull – Серхио Перес.

Драматичната промяна в точките означава, че Верстапен се отправя към Гран при на САЩ и последните четири състезания за сезона, с неоспорима преднина пред Перес и Льоклер, която му носи световната титла.

Състезанието започна, както беше планирано, но под пороя, който се изля непосредствено преди старта. След старта на наводнената Сузука, Верстапен се защитаваше от Льоклер след близък двубой до завой 1. Направени бяха само две обиколки, преди да бъде показан червен флаг. На пистата станаха поредица от излитания и катастрофи. Сред изпатилите си беше и Карлос Сайнц.

Последва продължително забавяне, повече от два часа. Общият тричасов лимит на състезанието изтичаше и двучасовият прозорец влизаше в сила един час след първоначалния старт. Рейсконтрола изчакваше подходящ интервал във времето, за да рестартира надпреварата.

Малко под 50 минути до края на състезателния лимит, на пистата излезе кола за сигурност, а след нея от питлейна тръгнаха и колите за летящ старт. Сейфтикара се прибра и състезанието беше рестартирано. Всибки бяха с гуми за много мокро, вместо с интермедия. Всички минаха през бокса да ги сменят.

Верстапен избра подходящия момент, смени ги, тъй като условията на пистата се подобряваха. Скоро той водеше с повече от 20 секунди.

Льоклер беше на път да завърши втори и да запази надпреварата за титлата все още жива, поне до старта в Америка. Той обаче започна люта битка с Перес, който го догонваше в последните обиколки. Льоклер се защитаваше успешно от набезите на мексиканеца,  докато не дойде последния шикан преди финала в последната обиколка.

Целта му беше да задържи връхлитащия Перес, тъй като разликата в точките означаваше, че Верстапен си подпечата короната. Льоклер обаче премина напряко през шикана, с което спечели време и след финала, по решение на стюардите беше наказан. Така той стана трети,  а на втора позиция бе Перес. С това Верстапен печелеше титлата и триумфира още в Япония.

Естебан Окон взе отлично четвърто място за Alpine след ожесточена защита срещу Люис Хамилтън с Mercedes. Себастиан Фетел с Aston Martin катастрофира преди състезанието да бъде спряно с червен флаг. Той се възстанови от сблъсъка си с Фернандо Алонсо с Alpine в първия старт, за да вземе 6-о място. Това беше последното участие на германеца на Сузука.

Алонсо се класира отново в средата на зоната на точките, след отлично каране в последните обиколки. Той стана 7-и пред Джордж Ръсел с Mercedes. Николас Латифи с Williams, който заедно с Фетел премина рано от мокри на междинни гуми, завърши 9-и.  Ландо Норис с McLaren оформи топ 10.