Формула 1: Два протеста на Mercedes след финала в Абу Даби

Стефан Илиев

След финала на Яс Марина, от Mercedes подадоха два протеста. Тимът от Бракли твърди, че е нарушен параграф 48.12 спортния правилник на Формула 1. Става дума за ситацията на пистата в последните обиколки. когато на пистата имаше кола за сигурност, между Верстапен и Хамилтън имаше пет коли – Норис, Алонсо, Окон, Льоклер и Фетел.На предпоследната обиколка преди рестарта на тези пилоти им беше разрешено да изпреварят лидера Хамилтън и колата за сигурност.

От  Mercedes твърдят, че са нарушени правилата зад колата за сигурност. Това е член 48.12 от спортния правилник, който гласи, че „всички автомобили, които са затворени с обиколка от лидера, трябва да изпреварят автомобилите в обиколката на лидера, както и автомобила за сигурност“.

Другият протест на Mercedes е против Макс Верстапен, който бил изпреварил Люис Хамилтън зад колата за сигурност. Това е 48.8, който гласи, че „нито един пилот няма право да изпреварва автомобил на пистата, включително и сейфти кар, преди да мине през Линията за първи път, след като сейфти карът се е прибрал в бокса“.


Next Post

Формула 1: ФИА не уважи протеста на Mercedes, Верстапен е шампион

ФИА не уважи протестите на Mercedes и Макс Верстапен е световен шампион за 2021 г. Стюардите привикаха за трети път шефовете на Mercedes и Red Bull Racing, за да обявят […]