февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1: Зайдл напуска McLaren и поема Sauber, замества го Андреа Стела

Директорът на екипа на McLaren Андреас Зайдл става новият главен изпълнителен директор на Sauber от януари догодина. На негово място в британския тим е повишен Андреа Стела.

Това е поредната рокада на шефове във Формула 1. Той идва на мястото на  Фредерик Васьор. Французинът съчетаваше със задълженията си и като на ръководител на отбора на Alfa Romeo, а сега поста на шеф на Ferrari от Матиа Биното.

Зайдл поема шефското място, след като Sauber става заводски отбор на Audi през 2026 г. От Инголщад пък се радват за назначението на Зайдл като новия шеф на отбора. От Audi смятат, че с този шеф на отбора, ще стартират добре програмата си във Формула 1.

Зайдл всъщност се завръща в Sauber, след като е работил като ръководител на пистовите операции в отбора за няколко години. Впоследствие той спечели няколко титли от световния шампионат по издръжливост с Porsche като ръководител на отбора, преди да се присъедини към McLaren през 2019 г.

Зайдл казва: „Страхотно е да се присъединя към групата Sauber от януари. Това е отбор с богата история във Формула 1 и организация, която познавам много добре от времето, когато работех и живях в Хинвил в продължение на четири години. Нямам търпение да се присъединя към екипа и да работя с всички колеги от Sauber Group по амбициозните цели, които сме си поставили заедно. Искам да благодаря на Фин Раузинг и на всички в Sauber Group за техния избор. Очаквам с нетърпение да се отплатя на доверието им с моята работа.”

Председателят на борда на директорите на Sauber Holding AG Фин Раузинг каза: „За мен е огромно удоволствие да приветствам Андреас Зайдл обратно в Хинвил като главен изпълнителен директор на Sauber Group. Опитът на Андреас е несравним и той носи на Sauber Group ясно разбиране за това какво се изисква за постигане на устойчив успех. Той поема компанията, когато е тръгнала във възходяща посока. Зайдл споделя нашия ангажимент да поддържаме организацията ни да расте. Очаквам с нетърпение много години успех заедно.“

В McLaren от своя страна повишават Андреа Стела до ролята на шеф на отбора.

Те възложиха на изпълнителния рейсинг директор Андреа Стела ролята на шеф на отбора за 2023 г. след като Зайдл в отиде в Sauber Group.

Стела е в McLaren от 2015 г. Първо работи като ръководител на състезателните операции, преди да бъде повишен в пърформанс директор, а след това и в последната му роля като директор на състезанията.

Когато Зайдл се съгласи на сделка със Sauber Group и беше откровен с шефа на McLaren Зак Браун относно предложението, от компанията McLaren го замениха със Стела. Преди това Стела работи във Ferrari в продължение на 15 години, поемайки ролята на инженер на Михаел Шумахер и Кими Райконен и след това състезателен инженер на Райконен и Фернандо Алонсо.

По повод назначаването на Стела, изпълнителният директор на McLaren Racing Зак Браун каза: „Радвам се, че Андреа Стела ще влезе в ролята на ръководител на отбора. Той ще се занимава с нашата техническа и оперативна програма за Формула 1. Андреа е изключително талантлив, опитен и уважаван член на нашия екип със много опит в лидерството и успехите във Формула 1. Преместването му в тази роля е чудесен пример за силата, която имаме в нашия екип.“

Самият Стела добави: „Чувствам се привилегирован да поема ролята на ръководител на отбора като следващ етап от това да бъда част от екипа на McLaren F1. Благодарен съм на Зак и акционерите за тяхното доверие в мен. Благодарен съм и на всички мои колеги и онези, които ме подкрепяха през цялата ми кариера във Формула 1. Ние сме реалисти за количеството работа, която ни предстои, за да се върнем нагоре в решетката. Аз съм развълнуван и окуражен, че съм на това пътуване заедно с екип, пълен с талант, опит, състезателен дух и отдаденост. Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с всеки от тях, Ландо и Оскар, за да постигнем заедно големи успехи и да се насладим на пътуването.”

В Williams изгониха двама от шефовете

Вчера, в понеделник пък от отбора на Williams обявиха, че шефът Йост Капито и техническият директор Франсоа-Ксавие Дьомезон напуснат. Собствениците Dorilton Capital привлякоха Капито да стане шеф. Това стана, след като придобиха екипа от семейство Уилямс през 2020 г.

Капито се зае с реконструкцията на отбора – и това включваше привличането на Дьомезон, с когото той работи във Volkswagen по рали проекта. Французинът трябваше да ръководи техническата част.

Така 2021 г. беше крачка напред за Williams . Джордж Ръсел взе подиум, а екипът бе 8-и в шампионата при конструкторите. Този сезон обаче те се върнаха до 10-то  последно място, като взеха само осем точки. Заместниците на Капито и Дьомезон ще бъдат обявени по-късно.

Снимки F1