май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1 може да се завърне в Африка в близките години

Бъдещите календари във Формула 1 могат да включват и състезания на африканския континент, това заяви изпълнителният директор на шампионата Стефано Доменикали.

Италианецът също така сподели, че планираните състезания в Маями и Ханой все още са в сметките на Либърти Медия, въпреки проблемите в тяхното провеждане. Плановете за състезание в Маями бяха обявени още през 2018-а, но планът срещна сериозна опозиция от жителите на града. Доменикали обаче е категоричен в желанието си да добави втора надпревара в САЩ, след тази за Гран При на САЩ, която се провежда на „Пистата на Америките“ край Остин, Тексас.

„Стратегията ни за бъдещето е да имаме по-голямо присъствие в Съединените щати с повече от едно състезание. Остин е една от най-важните спирки в нашия календар през последните години. Това ще е така и занапред, тъй като вече водим преговори за подновяване на договора за домакинство. Разбира се оставаме отворени и към състезанието в Маями. Не мога да коментирам повече, но само ще кажа, че интересът от страна на всички страни е много голям“, коментира Доменикали.

Той също така добави и че Гран При на Виетнам все още може да намери място в календара на Формула 1 в следващите години. Пистата в Ханой бе построена и готова да приеме първото си състезание през април миналата година, но то бе отменено заради коронавирус пандемията. Предвиденото за 2021-а състезание отпадна от календара в последния момент преди неговото публикуване, след арести на хора свързани с неговата организация.

„Виетнам не е в календара за сега, но все още е отворена вратата към това състезание. Инвестицията там беше огромна и затова все още водим дискусии за бъдещето на това състезание“, каза италианецът.

Относно други потенциални нови надпревари, които са проявили интерес към домакинство на Формула 1 Доменикали каза следното:

„Имаме интерес от страни в северна Африка както и от Южна Африка. Това е нещо, което е много важно от гледна точка на добавянето на нови локации или завръщането на такива с много история в шампионата.“

За последно Формула 1 посети Африка през 1993 година, когато Ален Прост спечели Гран При на Южна Африка на пистата „Киалами“ за тима на Уилямс.

Източник: Sportal.bg