май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1 променя квалификациите за три състезания през този сезон

Формула 1 ще направи промени в начина, по който се провеждат квалификациите през този сезон. Това съобщиха световните медии. Според информациите шефовете на най-комерсиалната автомобилна надпревара са решили в три състезания през кампанията да няма квалификации, а вместо тях да се проведат мини-състезания, които освен, че ще определят кой тръгва първи, ще дават и допълнителни точки на първите трима в стартовата решетка.

От Формула 1 отдавна обмислят варианта да заменят квалификациите с надпревари, които да определят кои пилоти ще тръгнат от челните места. Именно поради тази причина шефовете на надпреварата са решили, че този сезон е идеален за провеждане на експеримента. Очаква се спринт-квалификации да има в Гран При на Великобритания, Италия и Бразилия.

Идеята на ръководителите на ФИА е след петъчната тренировка да има спринт-квалификация, която ще е с дължина 100 километра – около 25-30 минути, без спиране за смяна на гумите. В нея всички пилоти се състезават за призовите места, които пък ще дават допълнителни точки – 3 за първо място, 2 за второ и 1 за трето. Крайното класиране пък ще определя стартовата решетка, както е и в момента.