февруари 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1: Ръсел победи Верстапен в спринта на Сао Пауло

Джордж Ръсел с Mercedes спечели победата в третия и последен спринт за сезон 2022 във Формула 1. Той стана първи на пистата в Сао Пауло, Бразилия, пред Карлос Сайнц с Ferrari и съотборника му Люис Хамилтън. Така той ще стартира първи в днешната Гран при.

Дъждовната квалификация определи стартовата решетка за спринта, като пилотът на Haas F1 Кевин Магнусен спечели полпозишън. Той стартира пред Макс Верстапен с Red Bull, Ръсел и Ландо Норис с McLaren.

На старта Верстапен беше един от двамата състезатели, които избраха средномеки гуми, заедно с пилота на Wiliams Николас Латифи. Останалите бяха с меки.

Когато светлините изгаснаха, Магнусен използва добре своите меки гуми, докато се отдръпна от линията, за да защити предимството си от полпозишън пред Верстапен, който беше под силен натиск от Ръсел през първите завои.

Пилотът на Mercedes имаше нужда от цели три тура, за да прескочи Верстапен, но впоследствие темпото на световния шампион се сгромоляса. Карлос Сайнц  мина пред него шест обиколки преди края. Люис Хамилтън с Mercedes също го изпревари. Серхио Перес с Red Bull се движеше пети, като защити Верстапен и го остави 4-и.

Сайнц отстъпи от второто място, защото при опита за изпреварване на Верстапен предното крило се вряза в задната му гума. Пилотът на Ferrari отстъпи втората позиция на стартовата решетка на Хамилтън заради смяна на задвижващата система.

Петте места назад за Сайнц са на Верстапен, Перес и съотборника му Шарл Льоклер. В зоната на точките влязоха Ландо Норис и Кевин Магнусен.