Формула 1 тества „абсолютния си лимит“ със състезанията в Мексико, Бразилия и Катар

Криси Иванова

Спортният директор на Формула 1 Стив Нилсен заяви, че спортът е тествал своя „абсолютен лимит“ със серията от три поредни състезания на три различни континента в края на сезон 2021.

Заради различните ограниченията, свързани с разпространението на COVID-19 в глобален мащаб, календарът за 2021 година трябва да бъде прекрояван няколко пъти. Така се стигна до ситуацията стартовете в Мексико, Бразилия и Катар да бъдат в три последователни недели, което бе изключително тежко предизвикателство за всички в падока.

Тази серия от три поредни старта бе третата такава за годината, но предходните две бяха изцяло в рамките на Европа. Първата дори включваше стартове във Франция и два поредни в Австрия, което ги направи в пъти по-леки от финалната за сезона. Тя бе допълнително усложнена и от забавянето в транспорта на оборудване между надпреварите в Мексико и Бразилия, когато колите на отборите пристигнаха в Сао Пауло ден преди първата тренировка.

„Сериите от три състезания не са много популярни. Първият път, когато го направихме в Европа през 2018 забелязахме недоволствата и си казахме, че ще се опитаме да ги избегне в бъдеще.

„Тогава обаче COVID се случи и трябваше да съберем миналогодишния календар в малък прозорец от време. Ако не се лъжа в последните 17.5 месеца сме провели 39 състезания. Това беше възможно само с увеличаването на броя две поредни състезания и включването на няколко серии от по три поредни старта, като понякога една писта се използва два пъти.

„Тази година за първи път имахме подобна серия на три различни континента. Това тества всички до абсолютния лимит, но нашите партньори свършиха страхотна работа. В крайна сметка всичко се получи и състезанията се проведоха. Беше трудно, работихме до предела на възможностите си защото знаехме, че всяко забавяне можеше да има катастрофален ефект върху отборите“, заяви Нилсен.


Next Post

Пилотите във Формула 1 избраха Макс Верстапен за номер едно през 2021

Световният шампион във Формула 1 за 2021 година Макс Верстапен от отбора на Ред Бул бе избран за номер едно в класацията на пилотите за изминалия сезон. Това съобщиха от […]