юни 10, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1 удължи договора си с Пирели с една година

От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че са удължили договорът с Пирели като доставчик на гуми във Формула 1 с една година.

Причина затова удължаване е забавеното въвеждане на 18-инчовите гуми, които трябваше да направя своя дебют през тази година, но това ще се случи през следващата. До това забавяне се стигна заради пандемията от коронавирус и съответните мерки за намаляване на разходите на отбора. Най-голямата мярка бе забавянето на новите технически правила с един сезона, а част от тях са и нови гуми, които ще заменят използваните в момента 13-инчови.

Така от Пирели ще бъдат единствен доставчик на гуми във Формула 1 поне до края на сезон 2024. По този начин, от ФИА осигуряват на италианската компания минимум три години, в които те да бъдат доставчик на 18-инчови гуми, както бе предвидено при подписването на оригиналното споразумение през 2019 година.

Пирели се завърна във Формула 1 за старта на сезон 2011, като тогава италианската компания замени Бриджстоун като единствен доставчик на гуми в шампионата. През годините, продуктите на Пирели получаваха много критики от страна на отбори и пилоти. Въпреки това от италианската компания продължават да са единствен доставчик на гуми, като рядко намират конкуренция по време на процеса на предоставяне на оферти към Формула 1.

МОТО СПОРТ

АВТО СПОРТ