юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1 удължи договора си с Пирели с една година

От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че са удължили договорът с Пирели като доставчик на гуми във Формула 1 с една година.

Причина затова удължаване е забавеното въвеждане на 18-инчовите гуми, които трябваше да направя своя дебют през тази година, но това ще се случи през следващата. До това забавяне се стигна заради пандемията от коронавирус и съответните мерки за намаляване на разходите на отбора. Най-голямата мярка бе забавянето на новите технически правила с един сезона, а част от тях са и нови гуми, които ще заменят използваните в момента 13-инчови.

Така от Пирели ще бъдат единствен доставчик на гуми във Формула 1 поне до края на сезон 2024. По този начин, от ФИА осигуряват на италианската компания минимум три години, в които те да бъдат доставчик на 18-инчови гуми, както бе предвидено при подписването на оригиналното споразумение през 2019 година.

Пирели се завърна във Формула 1 за старта на сезон 2011, като тогава италианската компания замени Бриджстоун като единствен доставчик на гуми в шампионата. През годините, продуктите на Пирели получаваха много критики от страна на отбори и пилоти. Въпреки това от италианската компания продължават да са единствен доставчик на гуми, като рядко намират конкуренция по време на процеса на предоставяне на оферти към Формула 1.