Формула 1: ФИА не уважи протеста на Mercedes, Верстапен е шампион

Стефан Илиев

ФИА не уважи протестите на Mercedes и Макс Верстапен е световен шампион за 2021 г.

Стюардите привикаха за трети път шефовете на Mercedes и Red Bull Racing, за да обявят решението си по двата протеста. Според регламента, рестарт зад колата за сигурност се дава тогава, когато всички, изостовощи с обиколка, изпреварят лидера, за да могат всички да влязат в една и съща обиколка. Така стана и сега.

На последната обиколка в Абу Даби, Майкъл Маси взе лично решение да даде възможност да изпреварят лидера само на тези, които изостават с обиколка и разделят Верстапен и водещия в състезанието в момента Хамилтън.  Другите, изоставащи с обиколка пилоти не са получили това разрешение, от което не са били доволни след финала.

От Mercedes подаоха протест, като се аргументираха, че това е нарушение на правилата, допуснато от Майкъл Маси. То е повлияло пряко на спортните резултати и шампионската титла. Ако разрешението да се върне назад с обиколка за всички пилоти, то тогава, както е според правилника, състезанието би трябвало да финишира зад колата дза сигурност.

Макар точка 48.12 да не е била изцяло изпълнена, то 48.13 има превес и след пускането на съобщението „Сейфти карът се прибира в тази обиколка“ е задължително колата за сигурност да се прибере в края на обиколката. Mercedes  искаха да се вземе класирането в състезанието от края на предпоследната обиколка. Стюардите определиха, че това би скъсило състезателната дитанция и протестът е отхвърлен.

След дълго повече от час обсъждане на ситуацията, стюардите на Гран При на Абу Даби пътвърдиха резултатите от състезанието, а Макс Верстапен е световен шампион за 2021 г.


Next Post

Шампионът Любомир Иванов вече е официален пилот на Rieju България

Ендуро шампионът Любомир Иванов е новият пилот на Rieju България. Носителят на титлите за 2020 и 2021 г. в клас „Профи“ на шампионата BG X-Enduro днес подписа договор с официалния […]