Формула 1 ще изпробва нова система за жълти флагове

Криси Иванова

От Международната автомобилна федерация (ФИА) ще експериментират с нова система за жълти флагове по време на свободни тренировки и квалификации във Формула 1.

Тя ще бъде подобна на тази, която се използва в MotoGP и ще включва автоматичното изтриване на всяка обиколка, в която даден пилот е преминал през зона с жълти флагове. Според ФИА това ще принуди пилотите да върнат газта значително, тъй като ще искат да запазят ресурса в своите гуми за следваща обиколка.

В момента от пилотите се очаква те да намалят в зони с единични или двойни жълти флагове, но обиколките им остават валидни. Именно това правило породи полемика след края на квалификацията за Гран При на Турция миналата събота. В нейната първа фаза Фернандо Алонсо записа обиколка, в която премина през двойни жълти флагове и съответно бе разследван след края на сесията.

Испанецът обаче се размина с наказание, тъй като единствената причина той да напредне в класирането след този свои опит е бил фактът, че това е неговият първи такъв за сесията. Освен това още в следващата си обиколка той е бил с цели 3.5 секунди по-бърз, което е убедило комисарите, че той е върнал газта достатъчно при преминаването си през зоната с жълт флаг.

Част от съперниците на Алонсо обаче не бяха доволни от решението на стюардите, като техния аргумент бе, че рискът от дъжд, който в началото на сесията бе 100%, е можел да направи първите обиколки ключови. Съдиите решиха не взимат този аргумент под внимание, в това бе сторено от състезателния директор Майкъл Маси, който имаше дискусия с представители на отборите преди вчерашната надпревара. В нея се е стигнало до идеята за автоматично изтриване на обиколки, в които пилоти преминаван през зони с жълти флагове.

Първият експеримент на тази нова за Формула 1 система най-вероятно ще се случи още в следващия кръг от шампионата в САЩ следващата седмица.

„Да видим какво ще направим в Остин. Правим това, когато се отнася за границите на пистата. Можем да погледнем какво ще работи най-добре и да сме сигурни, че няма да има нежелани последствия. Смятам, че това ще е добър компромис. Просто всичко трябва да се изговори. Имаме планирано заседание на спортната комисия тази седмица и една от точките на него ще е точна тази.

„Най-вероятно ще има някои промени, които трябва да се направят на точния текст. Той не е променян от доста време, но след дискусиите в Турция има промени, които могат да бъдат направени“, каза Маси.

Той също така добави, че за провеждането на теста в Остин не е нужна промяна в конкретно правило.

„Това е част от моите инструкции за всяко състезание. На практика това ще е един тест. Той ще влезе като допълнение на правилника за жълти флагове“, добави рейс директорът.Next Post

Премиера: Пълно разкриване на новият Honda HR-V e:HEV

Новият HR-V осигурява уникално изживяване зад волана и бърза реакция, съчетана с мощната и икономична двумоторна технология e:HEV, включена като стандартно задвижване за първи път в модела. Следващото поколение на […]