декември 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1: 24 състезания в календара на световния шампионат за 2023 г.

Формула 1 обяви календара за световния шампионат на Формула 1 на FIA за 2023 г., който беше одобрен от Световния съвет по моторни спортове.

Първенството започва в Бахрейн на 5 март и завършва в Абу Даби на 26 ноември. Сезонът ще включва рекордните 24 състезания, като Китай и Катар ще се завърнат, а Лас Вегас ще бъде предпоследен кръг в събота вечер.

Традиционната лятна пауза ще остане през август. Промените в датите на състезанията предвиждат Белгия да се премести в края на юли, веднага след Унгария, докато Холандия е седмица преди Италия след рестартирането на шампионата.

При обявяването на календара, изпълнителният директор и президент на Формула 1 Стефано Доменикали каза: „Развълнувани сме да обявим календара за 2023 г. с 24 състезания по света. Формула 1 има безпрецедентно търсене за домакинство на състезания и е важно да постигнем правилния баланс за спорта.

„Ние сме много доволни от силния прогрес, който има при Формула 1. Страхотно е, че ще можем да донесем на нашите фенове комбинация от вълнуващи нови места като Лас Вегас, както и много популярни стартове в Европа, Азия и Америка.”

„Присъствието на 24 състезания в календара на световния шампионат на FIA във Формула 1 за 2023 г. е още едно доказателство за растежа и привлекателността на спорта в глобален мащаб“, добави президентът на FIA Мохамед Бен Сулайем. – Добавянето на нови места и запазването на традиционните, подчертава стабилното управление на спорта от FIA.

Президентът на FIA допълни: „Радвам се, че ще можем да пренесем новата ера на вълнуващи състезания на Формула 1, създадена от правилата на FIA за 2022 г., до по-широка маса от фенове през 2023 г. При съставянето на календара на F1 за 2023 г., членовете на Световния спортен съвет са имали предвид и времето на престижната надпревара 24 часа на Льо Ман.“

Календарът на Формула 1 за 2023 г.

 

5 март Бахрейн Сакир
10 март Саудитска Арабия Джеда
2 април Австралия Мелбърн
16 април Китай Шанхай
30 април Азербайджан Баку
7 май Маями Маями
21 май Емилия Романя Имола
28 май Монако Монако
4 юни Испания Барселона
18 юни Канада Монреал
2 юли Австрия Спилберг
9 юли Великобритания Силвърстоун
23 юли Унгария Будапеща
30 юли Белгия Спа
27 август Нидерландия Задвоорт
3 септември Италия Монца
17 септември Сингапур Снгапур
24 септември Япония Сузука
8 октомври Катар Лосаил
22 октомври САЩ Остин
29 октомври Мексико Мексико Сити
5 ноември Бразилия Сао Пауло
18 ноември Лас Вегас Лас Вегас*
November 26 Абу Даби Яс Марина

*Предстои лицинзиране от FIA