Формула 1: Aston Martin започват да строят нова база

Стефан Илиев

Aston Martin започва да строи нова база на отбора в Нортхемптъншир. Началото на строителството бе планирано да започне почти преди две години, но бе отложено заради пандемията. Сега собственикът на Aston Martin Лоурънс Строл и лорд Бемфорд от JCB участваха в церемонията за първата копка и поставянето на фундамента.

Това ще е първата нова база на отбор от Формула 1 във Великобритания за последните 17 години. Тя е първата след пускането на технологичния център на McLaren в Уокинг през 2004 г. Стойността на новия център се оценява на 150-200 милиона паунда.

Той включва три сгради с обща площ 37 000 кв. м. От пистата Силвърстоун ще ги дели само един път. В едната сграда ще бъдат конструкторските, производствените и маркетинг отделите, във втората ще бъде аеродинамичния тунел, а в третата – администрация и логистичен център. На първо време всички производствени ресурси ще бъдат съсредоточени в една от сградите. Сега отборът работи в няколко сгради и за вършенето на някои дейности е необходим транспорт.

В новия аеротунел ще има нова система със стоманени ленти за завиване на колелата и визуализация на въздушния поток. Влизането на тунела в експлоатация се предвижда за третото тримесечие на 2023 г. Според плана строителството ще отнеме не повече от 18 месеца. Паралелно със строителството на новата база започва намирането на квалифициран  персонал. В Aston Martin вече са поканени някои водещи технически специалисти.

В Aston Martin твърдят, че ще построят първата в историята на Формула 1 „умна база“ с широко използване на цифровите системи. Новата централа е разработена от нулата с помощта на Cognizant, NetApp и Sentinel One и се определя като безжична, адаптивна и оптимизирана. Всичките информационни потоци, системи за наблюдение и производствени процеси ще бъдат свързани в единна технология.СЛЕДВАЩА

Moto2: Лоус остава с Elf Marc VDS през 2022 г.

Екипът на Elf Marc VDS Racing съобщи, че Сам Лоус остава в отбора в клас Moto2 и през 2022 г.  […]