септември 25, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 1: Audi купува дял от Sauber F1 преди влизането се през 2026 г.

Audi закупи малък дял в отбора на Sauber във Формула 1 преди влизането му в състезанията за Гран При през 2026 г.

Audi обяви през август миналата година, че ще влезе във Формула 1 с работни мощности след появата на нови регулации за двигателите през 2026 г. Това става на фона на големия бума в популярността на шампионата по света. После, през октомври дойде новината, че Sauber, който в момента участва като Alfa Romeo Racing, ще стане „стратегически партньор“ на Audi и ще използва своето съоръжение в Хинвил за изграждане на шасито.

По това време Sauber разкри, че Audi ще купи дял в отбора в даден момент, но оттогава не са предстояли повече подробности по този въпрос. Сега Sauber потвърди, че германският производител е купил дял в базирания в Швейцария отбор, съгласно предварително очертаните планове. Процентите не се уточняват.

Sauber го описа като “важен крайъгълен камък” за дългоочаквания дебют на Audi във F1.  В изявлението се казва: „Групата Sauber има удоволствието да обяви, че съгласно плановете, очертани през октомври миналата година, Audi ще придобие миноритарен дял в групата Sauber през януари 2023 г. Това е важен крайъгълен камък по пътя към влизането на Audi във Формула 1, планирано за 2026 г., за което Sauber Group ще бъде стратегически партньор на германската марка.“

Съоръжението на Sauber в Хинвил, което включва един от най-съвременните аеродинамични тунели, ще служи като важна база за програмата на Audi за Формула 1. Освен това германската марка в момента изгражда отделна фабрика в Нойберг в Германия за разработване на силовия агрегат.

Сградата е от 3000 квадратни метра и ще има тестови стендове за хибридния двигател. Това е и разширение на обекта, който преди беше домът на изключително успешната програма LMP1 на Audi в световния шампионат за издръжливост на FIA. Очаква се разширението на обекта да приключи до първото тримесечие на 2024 г.

До тази година Sauber ще е във Формула 1 под собственото си име, като споразумението му с Alfa Romeo приключва след края на този сезон. Тимът ще продължи да използва двигатели на Ferrari до 2025 г., преди да се превърне в заводски отбор на Audi през следващата година.