декември 7, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула 3: Победа за Барнард, Цолов – 17-и на мократа Спа

Никола Цолов не взе точки в основното състезание на белгийската Спа, която отново бе напоена от дъжда в Ардените.  Все пак за нашия пилот това е най-успешното състезание. Той взе първите си точки със 7-о място в спринта и направи най-добрата си квалификация – 5-и.

Победата спечели Тайлър Барнард, а на подиума му асистираха Кристиан Менсъл, който стартира от 23-о място и Никита Бедрин.

Малко преди старта пак заваля дъжд. Пилотите трябваше да избират да карат или със сликове, или с мокри гуми. Мнозина изпраха втория вариант и не сбъркаха.

Тези с мокрите гуми излязоха веднага в челото, тъй като бяха значително по-бързи от тези със сликовете. Сред пилотите с гуми за сухо бе и Николо Цолов, който веднага потъна назад в класирането. Те разчитаха на това, че пистата ще изсъхне.

На пистата излезе кола за сигурност, заради катастрофа на Оливър Гьоте на Червената вода. При тази ситуация лидерът Пол Арон, Идо Коен и др. решиха да сложат сликове. Това бе грешка. Пилотите с мокри гуми бяха по-бързи.

Така победата отиде при Барнард, следван от Менсъл и Бедрин. Четвърти стана Алехандро Гарсия, следван от Кайо Колет и Себастиан Монтоя. София Фльорш пък стана първата жена, спечелила точки във Формула 3 – 6-а.

В класирането води Габриел Бортолето с аванс от 38 т. преди двата старта в Монца в началото на септември. Там на бразилеца му трябва само една точка, за да триумфира с титлата.