юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Формула E обяви втората част от световния шампионат за сезон 2020/21

Месец остава до рестарта на сезон 2020/21 в световния шампионат АВВ Формула Е на ФИА. Той ще стартира в Дирия, Саудитска Арабия с два старта – на 26 и 27 февруари. Състезанията ще са през нощта в пустинята.

Ето и календара, който се предвижда за Формула Е през 2021 г.

1 Дирия, Саудитска Арабия 26 февруари

2 Дирия, Саудитска Арабия 27 февруари

3 Рим*, Италия 10 април

4 Валенсия*, Испания 24 април

5 Монако, Монако 8 май

6 Маракеш, Мароко, 22 май

7 Сантяго, Чили, 5 юни

8 Сантяго Чили 6 юни

* Пистата трябва да се хомологира

Първо в Европа Формела Е ще се завърне в италианската столица Рим за 3-ия кръг на 10 април. Четвъртия кръг е на ново място в календара.

Дебюта в E-Prix прави Валенсия на пистата Рикардо Тормо. Там през последните три сезона се правеха предсезонни тестове. Стартът в Испания ще бъде на 24 април и ще използва нова конфигурация на пистата. Тя е проектирана специално за Формула Е.

Петият кръг ще бъде в Монако. То ще бъде четвъртото състезание в Княжеството.

За 6-тия кръг Формула Е ще се завърне в подножието на планината Атлас в Маракеш на 22 май. Състезанието на пистата Мола Ел Хасан в Африка се прави за 5-и пореден сезон.

След това шампионатът се премества в Америка за двойния старт на Сантяго E-Prix на 5 и 6 юни.

Сегашните съображения за сигурност, безопасност и здраве в епидемичната обстановка, правят специфичната организация на престижното състезание в Париж, около Дома на инвалидите, твърде сложна за 7-ия сезон. Поради това е договорено с Париж планира изданието на сезон 8.

Състезанията на Формула Е в Саня и Сеул няма да се проведат съответно през март и май, както беше предвидено първоначално. Те са отложени и решението кога ще са тези състезания ще бъде потвърдено с останалата част от календара в началото на пролетта.

Формула Е ще продължи да наблюдава продължаващата пандемия на COVID-19 и поддържа постоянна комуникация с екипи, производители, партньори, телевизионни оператори и градове домакини. Всички актуализации на календара зависят от ограниченията за пътуване, както и от протоколите на местното правителство. Те подлежат на одобрение от Световния съвет по автомобилен спорт на ФИА.