юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Хамилтън отказал предложените от Мерцедес 40 милиона на година, Волф обмисля да го замени с Ръсел

В този момент седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън официално е без отбор, след като договорът му с Мерцедес изтече в края на миналата седмица на първи януари. Шефът на шампионите Тото Волф твърди от месеци, че подписването му е само формалност и обвиняваше избухналата пандемия от коронавирус и по-късно заболяването на Люис от вируса като основна причина това все още да не се случва.

Днес обаче излезе информация в италианския Corriere dello Sport, че разминаванията между поставените условия от страна на Даймлер, собственика на автомобилната компания Мерцедес, и голямата звезда на отбора Хамилтън стават все по-големи. Шефът на Даймлер Ола Калениус е предложил заплата от 40 милиона паунда на година плюс бонус от 10% при спечелване на нова световна титла.

Хамилтън обаче не е доволен и настоява за поне 50 милиона паунда и продължителност на договора за четири години. Ола Калениус не е съгласен на обвързване за толкова дълго с 35-годишния британец, който би бил почти на 40 години в края на подобен договор. Шефът на Даймлер е дал на Тото Волф да разбере, че подобно поведение от страна на Люис няма да бъде толерирано от него и борда на директорите в Даймлер, и е наредил на австриеца да започне разговори с Джордж Ръсел. По-рано автомобилната компания Мерцедес обяви големи загуби вследствие на пандемията от коронавирус и започна програма за намаляване на разходите за 2021 година.

Така тази ситуация може да се окаже съдбовният миг в живота на Ръсел, който е пилот на Мерцедес и с тяхно финансиране от две години прави силно впечатление, състезавайки се за отбора на Уилямс. Младият британец се представи блестящо в Гран При на Сахир, когато се наложи да замени Люис Хамилтън.

Тогава седемкратният световен шампион пропусна състезанието заради заболяването си от коронавирус, а Ръсел бе на крачка от победата, но поредица от елементарни грешки на отбора и спукана гума го лишиха от победа при първото му сядане в болида на Хамилтън.