юни 6, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Хонда обжалва промените в наказанието на Маркес

Шесткратният световен шампион в MotoGP Марк Маркес бе наказан с двойно преминаване през дългата обиколка за предстоящата тази неделя Гран При на Аржентина. Санкцията бе дадена на пилота на Хонда заради предизвиканата от него катастрофа с Мигел Оливейра (RNF Априлия) в третата обиколка на Гран При на Португалия миналия уикенд.

В резултат на този инцидент  и получената контузия Маркес ще трябва да пропусна старта на „Термас де Рио Ондо“ тази седмица и съответно няма да може да изтърпи своята санкция. Именно поради тази причина във вчерашния ден Маркес бе наказан повторно, отново с двойно преминаване през дългата обиколка. Разликата спрямо оригиналната санкция се състой в това, че сега тя трябва да бъде изтърпяна „в следващото състезание, в което пилотът участва“, а не уточнява, че важи само за Гран При на Аржентина.

В отговор на тази променена санкция тимът на Хонда обяви, че подава контестация срещу решението на стюардите да коригират наказанието на Маркес.

„Във връзка с наказанието, наложено от ФИМ на Марк Маркес за инцидента по време на Гран При на Португалия, отборът на Хонда счита, че критериите в наказанието, свързани с неговото изтърпяване, както и фактът, че тези промени бяха обявени два ден след първоначалната санкция, не отговарят на правилата на ФИМ и MotoGP. Поради тази причина отборът на Хонда възнамерява да се възползва от всички, разрешени от правилника, приоми, за да защити собствените си интереси и тези на своя пилот. С тази цел Хонда подаде официален апел пред стюардите на ФИМ“, се казва в изявлението на екипа на Хонда.

В Аржентина този уикенд заводският екип на японците ще бъде представляван единствено от Жоан Мир, тъй като Маркес е със счупена първа метакарпална кост на дясната ръка. Надеждите на шесткратния шампион в кралския клас са той да се възстанови навреме, за да участва в едно от любимите си състезания – Гран При на Америка, която е предвидена за средата на април.

За Маркес това ще е втора поредна година, в която той няма да участва в Гран При на Аржентина. Преди 12 месеца испанецът не стартира на „Термас де Рио Ондо“ заради диплопията, която той получи след тежкото си падане в загрявката преди Гран При на Индонезия.

Източник: Sportаl.bg

МОТО СПОРТ

АВТО СПОРТ