юни 23, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Хорхе Мартин пропуска ГП на Испания в MotoGP

Дебютантът в клас MotoGP Хорхе Мартин със сигурност ще пропусне домашната си Гран При на Испания следващата седмица заради контузиите получени в Португалия през изминалия уикенд.

Пилотът на Pramac Ducati падна тежко в седмия завой на „Портимао“ малко преди края на третата свободна тренировка, което доведе до нейното спиране за около 12 минути. В резултат на падането си, Мартин пропусна квалификацията и надпреварата за Гран При на Португалия, като сега стана ясно, че той ще изпусне и уикенда на „Херес“.

В сряда испанецът бе опериран в Барселона за фиксиране на фрактурите в неговата дясна ръка и десен глезен. Самата операция бе предвидена за понеделник, но бе отложена с два дни заради удара по главата, който претърпя младият състезател при падането си. Целта пред Мартин е той да се завърне за Гран При на Италия на „Муджело“, което е предвидено за 30 май, което пък означава, че той със сигурност ще пропусне и Гран При на Франция в средата на идния месец.

От сателитния отбор на Ducati потвърдиха, че на „Херес“ мястото на Мартин ще бъде заето от световния шампион в клас Moto2 за 2014 и бивш пилот в MotoGP Тито Рабат. Испанецът остана без място на стартовата решетка в кралския клас през 2021, след като от Esponsorama Ducati избраха да привлекат действащия шампион в средния клас Енеа Бастианини. Така Рабат избра да премине в Световния супербайк шампионат (WSBK), но ще има шанс да се завърне в MotoGP още преди да е направил първата си официална изява в новото си начинание седмица по-късно.

Все още не е ясно кой ще замени Мартин за уикенда на „Льо Ман“, но почти сигурно това ще бъде титулярният резервен пилот на Ducati Микеле Пиро. Италианецът няма да може да вземе участие на „Херес“ тъй като в същото време той ще провежда тестове с производителя от Болоня на „Муджело“.