февруари 2, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Хю Андерсън стана MotoGP легенда

Специална церемония в родината му Нова Зеландия въвежда четирикратния световен шампион в Залата на славата

Хю Андерсън вече официално е легенда на MotoGP! На специална церемония в родината си – Нова Зеландия, четирикратният световен шампион получи медала си, когато беше въведен в Залата на славата на MotoGP. Директорът на състезанията от MotoGP Майк Уеб и репортерът от питлейна Саймън Крафар ръководиха процедурите за своя сънародник на пистата Хамптън Даунс. Присъстваха и над 100 състезатели от Нова Зеландия, приятели и членове на мотоциклетния клуб Хамилтън, за да поздравят Андерсън.

Андерсън прави първите си участия в Гран при в класове 500 и 350 куб. см през 1960 г., като се качва на подиума при 350-кубиковите. След влизане в клас 250 кубика през 1961 г., той добавя участие и в класовете 125 и 50 куб. см към автобиографията си през 1962 г., като става победител в състезания и в двете категории.

През 1963 г. новозеландецът се състезава в световните първенства на 125 и 50 куб. см и става шампион и в двете през същата година. Той запазва короната при 50-кубиконите през 1964 г., за да направи поредни титли. Беше и трети в битката за титлата на 125 куб. см, като отново показа сериозна скорост. През 1965 г. той си върна короната при 125 куб. см и беше трети в клас 50 куб. см.

Андерсън прекратява със състезанията през 1966 г., след като спечели впечатляващите 25 победи в Гран При и четири титли само за шест години. Сега е признат за легенда на MotoGP.

Хю Андерсън: „Изключително съм благодарен на Dorna, че ме превърна в Легенда на MotoGP. За моята кариера и световни шампионати е чест да бъдат признати в Залата на славата. Искам да благодаря на Dorna и Кармело, както и на цялото ми семейство , приятели и поддръжници за тази чест и тяхната подкрепа през всичките тези години. Също така съм много благодарен за организирането на тази церемония в Нова Зеландия. Това беше много специален ден.“

Чрез видеовръзка главният изпълнителен директор на Dorna Кармело Еспелета също изрази своите пожелания: „За нас е голямо удоволствие да можем да изпратим това съобщение. За съжаление не можем да бъдем заедно, но както знаете, за нас е голяма чест да те номинираме за Легенда на MotoGP и да станеш част от Залата на славата. Спомням си, когато се състезаваше, защото също съм достатъчно възрастен, за да го помня! Сега искам да те видя да си с нас колкото можеш повече. Днес празнуваме вашите постижения, докато се сбогуваме и с друга легенда, Фил Рийд, и винаги ще ценим тези състезатели, чиито кариери са проправили пътя нашия спорт да стане това, което е.”