Четирима български мотокросисти на финалите на ЕШ и СШ в Риола Сардо, Сардиния

Стефан Илиев

След като оглавиха класирането в зоналните квалификационни групи на Европейския шампионат, Дани Цанков от “М6 Ямаха рейсинг тийм” с Yamaha и Венцислав Тошев от “Мото Спорт Варна”, с Husqvarna вече са в Сардиния в очакване на състезанието, което ще се проведе в един ден – събота. В класа на Цанков, ЕМХ65, заявки са подали 33 състезатели, като Дани определено има качествата и възможностите за класиране в Топ 5 за крайното класиране на шампионата. При Тошев (ЕМХ85) заявките са 46, като Венци първо ще трябва да преодолее квалификацията, след което да направи добро представяне в своята дебютна година за клас 85сс.

Трасето в Риола Сардо е добре познато на българските състезатели, защото години наред в ранния февруари там стартират международните участия на много пилоти. 100% пясъчното трасе досега не е било домакин на световен шампионат, така че тази седмица ще видим максимума.

Неделният ден в Риола Сардо ще бъде зает с десетия кръг на Световния шампионат по мотокрос, в който България ще има двама представители – Майкъл Иванов от “АИТ Рейсинг Тийм” с Husqvarna в  MXGP и съотборника му Николай Малинов с КТМ в МХ2.

За двамата състезатели това ще бъде официална тренировка преди предстоящото им участие седмица по-късно в Световната Купа на Нациите по мотокрос, която ще се проведе в Мантова, Италия. В Купата на нациите (MXoN) Иванов и Малинов ще си партнират с Петър Петров с Honda, който ще бъде пилотът ни в клас OPEN (съответно Майкъл в клас MXGP и Николай – МХ2). За мениджър на отбора е определен Джанмарко Сантучи, който ще има честа и отговорността да създаде необходимия дух в българския отбор при това първо участие на български тим в Световната Купа на Нациите по мотокрос досега в историята.

Източник: БФМNext Post

Michelin остава доставчик на гуми за MotoGP до 2026 г.

От Dorna Sports потвърдиха ново тригодишно удължаване на договора с Michelin. Така легендарната френска марка ще продължи да бъде единственият, официален доставчик на гуми за MotoGP до 2026 г. Новото […]