февруари 4, 2023

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Шефовете на MotoGP се съдят с пистата във Финландия

Собствениците на търговските права на MotoGP Dorna Sports са завели дело срещу пистата „Кимиринг“ във Финландия. От испанската компания искат да си възвърнат инвестицията от 6.4 милиона евро, с която те помогнаха за изграждането на трасето.

То трябваше да направи своя дебют през 2020 година, но заради пандемията от COVID-19 той бе отложен с една година. В последствие се стигна до още едно забавяне, отново заради коронавирус и така първата Гран При на Финландия в модерната история на мотоциклетизма трябваше да се състои в началото на месец юли тази година.

Това обаче така и не стана, този път заради руската военна инвазия в Украйна. Заради нея представителите на ФИМ и Dorna не успяха да инспектират навреме трасето и това наложи поредната отмяна на Гран При на Финландия. Състезанието въобще не попадна в календара на MotoGP за 2023 година.

Преди време във финландските медии се появиха спекулации, че собствениците на „Кимиринг“ са пред банкрут, който изглежда е станал реалност. Самата писта така и не беше завършена до край, като още преди това да се случи тя бе критикувана за своята конфигурация. След един тест през 2019 финландската звезда в мотозиклетизма Мика Калио призова собствениците да променят конфигурацията, тъй като състезанията щели да бъдат много скучни заради множеството спънати секции от трасето.

Изглежда обаче така и няма да разберем дали опасенията на финландеца ще се окажат правилни, или не.

Източник: sportal.bg