юни 21, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Шефът на Suzuki в MotoGP поема управлението на Алпин

Италианецът Давиде Бривио, който в последните осем години бе ръководител на проекта на Suzuki в клас MotoGP, се раздели с японската компания само два месеца след като те спечелиха първите си титли в кралския клас за последните 20 година. Японският производител спечели отборната титла, а техният пилот Жоан Мир тази при пилотите.

Изненадващата раздяла между Бривио и Suzuki идва на фона на слухове, че той ще замени Жером Стол като изпълнителен директор на тима на Алпин във Формула 1, след като Стол се пенсионира в края на 2020 година. От френската компания отказаха да коментират евентуалното назначаване на Бривио, но раздялата между него и Suzuki бе потвърдена по-рано.

„Ново професионално предизвикателство изненадващо се появи пред мен и аз реших да приема предложението. Най-трудната част ще бъде да се разделя с прекрасните хора, с които започнах този проект, когато Suzuki реши да се завърне в MotoGP. Трудно е да кажеш „сбогом“ на хората, с които си постигнал толкова много. Чувствам се тъжен от тази гледна точка, но същевременно съм и много мотивиран за това ново предизвикателство, което бе и ключът при решението ми дали да преподпиша със Suzuki, или не.

„Спечелването на титла в MotoGP е нещо, което ще остане в историята на Suzuki и винаги ще има специално място в моите спомени. Искам дълбоко да благодаря на всички в ръководството Suzuki за доверието, което те ми гласуваха още в началото на проекта. Искам да благодаря и на всеки един член на отбора в Япония и на пистата и в цялата мрежа на Suzuki. На всички пилоти, които караха нашите машини през годините, особено Жоан и Алекс (Ринс), които направиха великолепен сезон 2020. Жоан стана световен шампион и това бе като сбъдната мечта за мен и всички в отбора. Желая всичко най-добро на тима в MotoGP и се надявам резултатите вбъдеще да са още по-добри, аз винаги ще бъде фен на Suzuki”, заяви Бривио.

През 2021 година пилоти на доскоро известния като Рено тим във Формула 1 ще бъдат Естебан Окон и двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който се завръща на стартовата решетка след двугодишно отсъствие.