май 19, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Южна Африка се цели в домакинство на Формула 1 през 2023-а

Пистата „Киалами“ в Южна Африка се цели в домакинство на състезание от Формула 1 най-рано през 2023 година, това заяви изпълнителният директор на компанията, занимаваща се със завръщането на шампионата в страната.

Уорън Шектър, племенник на световния шампион във Формула 1 за 1979 година Джоди Шектър, заяви, че бившият домакин на Гран При на Южна Африка е „най-логичното“ място за завръщане на Формула 1 на континента. За последно шампионатът посети „Черния континент“ през 1993 година, когато Ален Прост триумфира в Гран При на Южна Африка за тима на Уилямс.

Според Шектър, пистата „Киалами“ се нуждае от минимални подобрения за домакинство на Формула 1, след огромните реновации, които бяха направени през 2015 година. Надеждите на Шектър за домакинство на Формула 1 бяха увеличени, след като новият изпълнителен директор на спорта Стефано Доменикали заяви наскоро, че шампионатът се нуждае от състезание на всеки континент. Освен него, и седемкратният световен шампион Люис Хамилтън също нееднократно е заявявал, че Формула 1 се нуждае от състезание в Африка.

„Страхотно е, че Люис, който е човек с много влияние, се изказва в подкрепа на състезание в Африка. Очевидно Южна Африка е най-логичното място за реализирането на това, тъй като ние имаме много история в шампионата. Имаха собствен Формула 1 шампионат през 70-те, имахме световен шампион в лицето на Джоди Шектър и 23 Гран При-та между 1962-а и 1993-а“, заяви Уорън Шектър.

След ронавицията си през 2015 година, „Киалами“ започна да се завръща на световната моторспорт сцена. През 2021 година Световния шампионат по издръжливост (WEC) трябваше да посети трасето, но заради коронавирус пандемията надпреварата бе отменена. Освен това и Междуконтиненталния GT шампионата възроди „9-е часа на Киалами“ през 2019-а.