май 24, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

10 неща, които изчезват от автомобила

Светът на автомобилите се променя непрекъснато и с бясна скорост. Поради тази причина някои функции, технологии или устройства, които допреди няколко години се смятаха за незаменими, днес вече дори не се предлагат като опции. 

Едни струваха прекалено скъпо, от втори няма нужда, трети са безнадеждно остарели и заменени от модерни технологии. Но пък на някои шофьори може да им е още мъчно за добрите стари джаджи в колата.

CD ПЛЕЙЪР 

Преди около 20 години, за да слушате музиката си в колата, трябваше да вземете със себе си любимите компактдискове. Най-технологичните автомобили дори имаха CD чейнджър, в който да се поставят различни „тави“. Първо MP3 плейъри, USB памети и преди всичко на услуги за стрийминг на музика чрез Bluetooth след това направиха присъствието на тази джаджа ненужна.

ТЕЛЕСКОПИЧНИ АНТЕНИ 

80-те и 90-те години много коли бяха оборудвани с телескопична антена, която се издигаше при стартиране на двигателя. Колкото по-високо ставаше това, толкова по-висок беше статусът на водача. Днес тези изключително големи антени са заменени от определено по-дискретни решения. Антени от около петнадесет сантиметра или класическите „перки на акула“. Най-елегантни са тези, замаскирани в стъкло.

МАНИВЕЛА ЗА ПРОЗОРЦИТЕ 

Електрическите прозорци някога бяха екстри, запазени за стандартното оборудване само при първокласни модели. Днес, с много малко изключения, дори базовите варианти на най-евтините коли предлагат електрически бутони.

ЛОСТ ЗА РЪЧНА СПИРАЧКА 

Класическата механична ръчна спирачка с лост в централния тунел постепенно изчезва от по-модерните автомобили. И то в толкова сериозна степен, че вече се намира в по-ниските сегменти, проектирани преди няколко години. Скорошно проучване подчерта, че по-малко от 10% от новите автомобили в продажба имат механична ръчна спирачка.

РЕЗЕРВНА ГУМА 

За да увеличат максимално пространството в багажника, производителите намериха магическо решение: комплект за надуване или ремонт. Решения, които могат временно да решат проблема, ако спукването е незначително. Иначе трябва да се обадите на пътна помощ. При по-далечните модели малкото колело остава, което ви позволява да продължите пътуването дори и с известни ограничения. Все пак по-добре от нищо…

ЗАПАЛКА И ПЕПЕЛНИК 

Някога цигарената беше най-често срещаната миризма в автомобила. С популяризиране на вредите от пушенето то е намаляло значително зад волана. Вече няма нужда от запалки и пепелници – аксесоари, които в превозните средства от миналото бяха идеално прикривани в купето. Помните, имаше дори та всяка врата.

АНАЛОГОВИ ИНСТРУМЕНТНИ ТАБЛА 

Производителите на автомобили учудват с все по-сложни дигитални табла, на които вече е възможно да видите всичко. От скоростта на пътуване до заглавието на песента, която звучи, до картата за навигация. Модерните решения елиминираха класическите (и лесни за справка) аналогови кръгли инструменти, заобиколени от светлини. Цифровите дисплеи са по-ефективни при предаването на информация, казват производителите. В действителност струва по-малко да се постави екран и всичко да се управлява от контролен блок, отколкото да се организира окабеляването, необходимо за аналоговата апаратура. А и тя се чупи по-лесно, казват критиците.

КЛЮЧОВЕ 

Индустрията премина от класическия метален ключ към все по-високотехнологични начини за достъп до автомобила и запалването му. В днешни дни дори носенето му в джоба се смята за досада. Отварянето и паленето става чрез вашия смартфон, пръстови отпечатъци или разпознаване на лице и ретина.

ИНТЕГРИРАНИ НАВИГАЦИИ 

В началото на века навигациите бяха допълнителни екстри, които струваха хиляди евро. Стойността им беше оправдана от факта, че по онова време те бяха единственият начин да намерите адрес, освен ако не искате да губите време в разлистване на хартиени карти. Днес всичко това се предоставя безплатно от актуални приложения като Google Maps или Waze, които също предоставят данни за трафика в реално време и различни опции за маршрут, между които да избирате.

РЪЧНА ТРАНСМИСИЯ 

В Северна Америка винаги е била практически непозната, но дори в Европа колите с ръчна трансмисия стават все по-рядкост. Спортни модели като Golf GTI се отказват от педала на съединителя, който може да намерим само на по-евтините автомобили от ниските сегменти. И въпреки че Toyota тества ръчна трансмисия на електрическа спортна кола, все по-разпространената електрическа мобилност може да е окончателната смъртна присъда за добрата, стара технология.

investor.bg