юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

19 екипажа са заявени за рали спринт „Бесапара” този уикенд

7897979

Този уикенд Пазарджик ще бъде домакин на рали спринт „Бесапара” – втори кръг от националния шампионат в тази дисциплина. Заявените екипажи са 19, като сред тях е и лидерът в класирането и победител в първия кръг Пламен Стайков и Рафи Кадир с Skoda Fabia R5.

Стайков и Кадир ще се борят за трета победа от началото на годината у нас, след като спечелиха и рали Твърдица. Вторите в Дряново – Мартин Сурилов и Здравко Здравков със Citroen C2 R5. те са с № 2 на старта. След тях са Костадин Щерев и Илиян Кънев със Subaru Impreza. След тях са Екатерина Стратиева и Георги Аврамов с Opel Corsa Rally4. Пълният списък поместваме по-долу:

Прави впечатление отсъствието шампионите Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 evo. Те участваха  миналия уикенд в гръцкото макадамово рали рали „Фтиотидос“ и станаха 8-и. 40-ото рали „Фтиотидос“ се проведе в два отделни дни – първия на асфалт, втория на макадам. Ангелов и Гаджев участваха във втория. Етапите в ралито се карат и в световния рали шампионат –  на рали „Акрополис“.  Програмата на екипажа включва участие в рали Сибиу в румънския шампионат. Затова Ангелов и Гаджев ще пропуснат рали-спринт „Бесапара“. То стартови списък отсъства и Антон Титов с Skoda Fabia R5.

Състезанието е много динамично. Това е вторият рали спринт от календара на АФБ. Съорганизатори са общините Пазарджик и Батак. Официалното откриване ще бъде на 8 юли в 18.30 часа пред сградата на Община Пазарджик. В 18.00 часа колите ще бъдат подредени на паркинга пред хотел Тракия, за да могат зрителите да се запознаят със състезателите и с автомобилите им.

Същинската надпревара е на 9 юли. Състезанието е със 7 скоростни отсечки с обща дължина 58.00 състезателни километра. Общата дължина е 201.51 км.

Първият специален етап „Язовир Батак“ 1 –  10,50 км и започва малко след кръстовището с главния път Батак – Доспат, в посока местността Дъното. До там от Пазарджик сутринта състезателите ще преминат, като преход разстоянието до разклона след Батак, където е стартът. След това е друга класическа отсечка Косоман – 8.00 км след Мечето в посока към село Дебръщица, изцяло на спускане.

След сервизния парк на паркинга на плувен комплекс Балона двете отсечки се карат отново.  След Сервиз Б, са дрегите два специалин етапа в обратна посока – СЕ5 „Добра вода” от село Дебръщица посока Мечето.  СЕ 6 Язовира – 10.6 км е пак по панорамния път край язовир Батак до местността Дъното. Последния СЕ7 е в град Пазарджик от  16:30 ч. в района на Митницата. Награждаването е от 17:45 ч.  в “Зона на здравето” – сцената вдясно преди пешеходния мост за Острова.

Ето и часовия график на ралито: