юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

Porsche ще пусне най-бързата електрическа кола на света

7897979

Ръководството на Porsche опипва почвата за пускането на хиперкола, която ще се превърне във флагман на марката и ще бъде най-бързият електромобил в света. Изпълнителният директор на компанията – Оливър Блюм, заяви, че окончателното решение ще бъде взето до няколко месеца, съобщава CarSales.

В основата на бъдещия модел ще бъде концепцията Mission X, представена в средата на 2023 г. Автомобилът е оборудван с 4 мотора и електрическа архитектура с 900 V. Общата мощност на задвижващата система варира от 1500 до 2000 к.с., а теглото на автомобила е само 1500 кг. Mission X също така ще може да зарежда приблизително два пъти по-бързо от Porsche Taycan.

Ако Mission X влезе в производство, това ще бъде най-бързият сериен автомобил на „Нюрбургринг“. Вече беше съобщено, че концептуалният автомобил е счупил рекорда на Tesla Model S Plaid на тази писта, но от Porsche все още не са потвърдили тази информация.

Очаква се, че серийната хиперкола ще струва над 2 млн долара, като тя ще излезе в ограничен тираж и ще се предлага само на избрани клиенти. Mission X ще се превърне във флагман на Porsche не само заради впечатляващата си мощност и бързина, но и заради редица нови технологии, с които германският производител ще го оборудва.

automedia.investor.bg