юли 18, 2024

Motosport.bg

Мото новини от последните минути

37 заявки за планинско „Диамо“ в Благоевград

7897979

Планинският автомобилен шампионат за 2021 г. започва в Благоевград с 16-ото издание на надпреварата „Диамо“. Първенството на класическата и най-предпочитана и оспорвана дисциплина в последните години,  сега започва там, където миналата година завърши.

Планинският шампионат трябваше да стартира в Шумен с Мемориал „Валери Великов“. Състезанието обаче бе отказано заради пандемията от Covid-19. Така според статистиката на сайта rallyxpress, първият старт на „планинарите“ за първи път от 2014 г. ще бъде от Еленино към Делвино.

Вчера бе публикуван списъкът със заявки за първи старт. Той е от 37 автомобила. В него присъстват доста от миналогодишните шампиони в отделните класов. Отсъства обаче първенецът Мирослав Ангелов с Skoda Fabia R5 Evo2. Той няма да защитава титлата в генералното класиране от планинския шампионат от 2020 г.

Затова пък с Skoda Fabia и с нови амбиции за титла ще видим Пламен Камбуров – един от най-бързите пилоти в България в планинския и пистовия шампионати. Друг притежател на много титли планинар е и Илия Царски с Mitsubishi Lancer Evo 9. Със същата кола на старт ще застане и Александър Кръстев.

Планинско „Диамо“ е само седмица след рали-спринта „Пещера“, с който бе открит автомобилния състезателен сезон. Неслучайно много от стартиралите преди седмица в Пещера пилоти, ще застанат на старт и в Еленино. Според директора на състезанието Георги Стоянов, всичко вече е готово за надпреварата „Диамо 2021“ – трасе, сервизен и закрит парк.

Дължината на трасето е 2880 м, а денивелацията 5,38%. В събота от 8.30 ч. е техническия преглед. В 12.00 ч. е официалното откриване на ларгото в центъра на Благоевград. От 14.00 ч. са тренировките в три манша. Състезанието е в неделя, отново в три манша. Стартът е в 11.00 ч. Веднага след финала, започва награждаването на най-бързите пилоти.